Ekstra božićna isplata zaposlenim Njemcima 4.770 eura!
Ilustracija

Ekstra božićna isplata zaposlenim Njemcima 4.770 eura!

Prosječna ekstra božićna isplata zaposlenim Njemcima biće ove godine, u odnosu na prošlu, veća za 2,3 odsto, izračunala je Njemačka služba za statistiku prema stanju do 12. novembra.

Među prvih 18 sektora po veličini božićnog dodatka najmanje će dobiti zaposleni iz sektora usluga: prosječno 568 eura, bruto. Ali, oni u zapadnim njemačkim pokrajinama 602 eura, a u istočnim 391 euro, prenose agencije.

Među sektorima u kojima će biti isplaćene najmanje božićne nagrade, među prvih 18, su i ugostiteljstvo (prosječno 1.012 euro), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1.409 eura), trgovina (1.713 eura) građevinarstvo (1.737 eura).

Zanimljivo, zaposleni u novim (istočnim) njemačkim pokrajinama dobiće u većini sektora manje nego zaposleni u starim (zapadnim) njemačkim pokrajinama. Sem u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – tu će na istoku zaposleni prosječno dobiti 1.415 eura bruto, a na zapadu 1.406 eura, sektoru umjetnost, zabava, odmor, sektoru vodosnabdijevanje i građevinsko zemljište, stanovanje.

U svih 18 sektora, koje je obuhvatila ova analiza, više od 70 odsto radnika obuhvaćeno je sporazumom o platama izmedju poslodavaca i sindikata, izračunala je Njemačka statistička služba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.