Krivi toranj u Pizi manje kriv
ilustracija

Smanjen nagib

Krivi toranj u Pizi manje kriv

Krivi toranj u Pisi nije više tako mnogo nagnut. Nakon više od dvije decenije napora da ga isprave, inženjeri kažu da je nagib poznatog toskanskog zvonika smanjen za još četiri centimetra i da je u boljem strukturnom stanju nego što su predviđali.

Novinska agencija ANSA citirala je Nuncijante Sabia, konsultanta međunarodnog odbora za nadzor nagiba, koji je istakao da dok je progresivno smanjenje nagiba dobra vijest, sveobuhvatno dobro stanje strukture tornja je još važnije, prenosi AA.

Toranj, koji je sagrađen u 12. vijeku, ponovo je otvoren za javnost 2001. godine, nakon što je više od jedne decenije bio zatvoren kako bi radnici pokušali smanjiti nagib.

Korišćenjem stotine tona teških kontrategova u podnožju i izvlačenjem zemlje ispod temelja u periodu između 1990. i 2001. godine nagib tornja smanjen je za oko 45 centimetara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.