Kosovo uvelo 100-postotnu carinu na robe iz BiH i Srbije, EU sprema odgovor Prištini
ilustracija

Brisel ocijenio da takva odluka podriva regionalnu saradnju

Kosovo uvelo 100-postotnu carinu na robe iz BiH i Srbije, EU sprema odgovor Prištini

Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici kosovske Vlade na prijedlog ministra trgovine i industrije Endrita Šale, javlja Anadolija.

Isti ministar u utorak je izdao naredbu kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koji se ne odnose na Kosovo kao državu.

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je takođe na prijedlog ministra Šale, uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mjere podrazumijevaju taksu od 10 odsto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili Bosna i Hercegovina, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje.

EU radi na reakciji

U Evropskoj komisiji u Briselu su najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

"EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto", rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocijenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova".

”Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsjedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim obavezama i opozove ove mjere”, poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančič.

I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančič je podsjetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.