Klizište u Kutima prijeti kućama (FOTO)
Foto: Radio Jadran

Klizište u Kutima prijeti kućama (FOTO)

Obilne padavine, pored nevolja zbog poplava koje su juče izazvale, pokrenle su i klizište u Kutima u naselju Kamenje. Ugroženo je nekoliko kuća, priča za Radio Jadran mještanin, Željko Čvoro.

– U najvećem udaru koji se dogodio oko 15 časova proklizala je velika kubikaža zemlje. Cijelo brdo počelo je da klizi prema kućama koje su ispod. Ugroženo je 4-5 kuća – navodi on.

Prema njegovim riječima, blatna bujica bila je toliko jaka da je počela da gura potporne zidove, a nekoliko ih je i oborila, zbog čega su kuće u opasnosti. Put koji iz Kuta vodi prema naselju Kamenje potpuno je blokiran.

– Klizište je trenutno mirno. Međutim, to ne znači da ako danas ponovo budu obilne padavine, da  krene još više. Alarmantno je stanje. Tu boravi 6-7 domaćinstava. Neki su već i napustili. Sinoć su izašli podstanari iz jedne kuće, isključili struju i vodu i otišli u strahu – priča Čvoro.

kutikliziste2111

Foto:Radio Jadran

Na licu mjesta bili su pripadnici Službe zaštite i spasavanja. Oni su kroz nanose zemlje probijali put za vodu, čime su malo usporili klizište, koje se ponovo tokom noći inteziviralo.

– Iz Komunalne policije su zvali zbog poplava u kućama. Mi smo vodu sami izbacivali, snalazili se. Međutim, šta će danas biti, ne znamo – navodi Čvoro.

Klizište su zaustavili potporni zidovi, ali koliko će oni izdržati mještani ne mogu da procjene. Čvoro tvrdi da neko stručan mora da dođe i procjeni opasnost.

Ugroženo je i 10-ak kuća na potezu prema crkvi, na putu za Glogovik, dodaje Čvoro.

Kiša je prestala  su sinoć tek oko 20 časova. Do tada je palo preko 200 litara po kvadratu. Danas bi trebalo da na teren izađe opštinska Komisija za procjenu štete, koju je poplava uzrokovala najviše u Bijeloj, Zelenici, Meljinama, uz rijeku Sutorinu koja se izlila iz korita. Voda je prodrla u brojne poslovne prostore, ugostiteljske objekte, trgovine, stambene zgrade, kuće, podlokala puteve.

Preko brojeva 112 i 19800 primljeno je oko 200 poziva, saopšteno je sinoć nakon sastanka tima za upravljanje vanrednim situacijama, koji i jutros zasjeda.

Radio Jadran

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.