Vučić: Srbija nije zemlja koju je lako poniziti i pregaziti, Tači: Potreban sporazum Kosova i Srbije
Vučić, foto:Tanjug

Vučić: Srbija nije zemlja koju je lako poniziti i pregaziti, Tači: Potreban sporazum Kosova i Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rezultat današnjeg glasanja na sjednici Generalne skupštine INTERPOL-a, na kojoj Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije, za Srbiju veoma dobar.

Za prijem u članstvo INTERPOL-a potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu članica te organizacije, a kako je naglasio Vučić, "za prijem Kosova nije glasala ni prosta većina". 

"To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, s jedne strane. A, s druge, ne smijemo da budemo euforični. Ovo je uspjeh jedne male zemlje koja svoj uspjeh ne smije da zasniva na prkosu i inatu, nego na racionalnom pristupu, da razmišlja o kompromisu i ekonomskom napretku, i ovu priliku ne smije da iskoristi da ponižava i nipodaštava prištinsku stranu", rekao je Vučić u obraćanju nakon objavljenih rezultata glasanja Generalne skupštine INTERPOL-a u Dubaiju, na kojoj Kosovo nije primljeno u članstvo te međunarodne organizacije, prenosi AA.

Rekavši kako je ponosan na borbu svoje zemlje, Vučić je zahvalio svima koji su glasali "protiv" učlanjenja Kosova kao i onima koji su bili "uzdržani", rekavši kako sad ne želi da izdvaja bilo koju od zemalja. 

Vučić je rekao kako će Srbija raditi i sa "svih 76 zemalja koje su u prvom krugu glasale 'za'", dodavši kako mu je želja da razvija prijateljstvo i kompromis s Albancima, ali je poručio kako "Srbija nije zemlja koju je lako poniziti i pregaziti". 

"Prijateljstvo i podršku zemalja koje su nam pomogle nikada nećemo zaboraviti", rekao je predsjednik Srbije. 

 Predsjednik Kosova Hašim Tači zahvalio je svim zemljama koje su glasale u korist Kosova.

“Uprkos negativnom ishodu glasanja, sada je jasnije nego ikada da nam je potreban konačni i sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije kako bi osigurali većinsko priznanje i članstvo Kosova u UN-u, NATO-u i EU“, poručio je Tači na Twitteru.

Kosovo je aplikacije za članstvo u INTERPOL-u podnosilo 2010, 2015. i 2017. godine. 

Vijest o neizglasavanju članstva Kosova u Interpolu građani su proslavili u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javio je RTS.

6730595655bf3ede57d426395001103v4big

Foto:Screenshot

Kolona automobila sa zastavama Srbije i uz zvuke sirena kretala se kroz grad slaveći odbijanje zahtjeva Kosova da postane članica Interpola.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.