Puštanje u pogon podmorskog kabla očekuje se početkom naredne godine
ilustracija

Puštanje u pogon podmorskog kabla očekuje se početkom naredne godine

Crna Gora će sa Italijom preko podmorskog energetskog kabla biti povezana već početkom naredne godine, a kabl će u komercijalnoj upotrebi biti sredinom godine, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Kujović.

"Realizacija najznačanijeg energetskog projekta, koji je kompleksan sa više aspekata, teče zadovoljavajućom dinamikom. U probni rad je već puštena TS 400/110/35 kV Lastva, a završeno je povezivanje ovog energetskog objekta na elektroenergetski sistem Crne Gore i to na 10 kV na naponskom nivou, kao i na konvertorsko postrojenje“, rekao je Kujović Vijestima.

Takođe, realizovan je najveći dio funkcionalnih ispitivanja 110 kV i 400 kV opreme. Radovi na 400 kV dalekovodu Lastva – Čevo, čijom realizacijom će se TS Lastva povezati na 400 kV dalekovod Podgorica – Trebinje, u završnoj su fazi i planirano je da se do kraja ove godine pusti u probni rad.

"Puštanje u pogon podmorskog kabla, radi funkcionalnih ispitivanja, očekuje se početkom naredne godine, a u komercijalnu upotrebu sredinom iste godine“, rekao je Kujović.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

Vijesti pišu da je postavljanje podmorskog kabla počelo 2014. godine, a prvi planirani rok za završetak bio je početak ove godine, ali je produžen za godinu.

Mina business/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.