Automobil pun oružja zaplijenjen na trajektu u luci Bari, ukrcan u CG
Italija

Italijanska policija spriječila krijumčarenje

Automobil pun oružja zaplijenjen na trajektu u luci Bari, ukrcan u CG

Automobil sa većom količinom naoružanja zaplijenjen je prekjuče na trajektu u luci Bari u Italiji.

Italijanski istražitelji odmah su pokrenuli istragu kako bi utvrdili namjeru lica koje je prevozilo oružje i kome je ono trebalo da bude predato, piše Dan.

Utvrđeno je da je vozilo na trajekt ukrcano u Crnoj Gori, te da je bilo iznajmljeno.

Automobil je koristio dvadesetdvogodišnji mladić koji je policajcima u luci pokazao dokumenta koja se vode na ime Andrea Nurce, koji je porijeklom iz Albanije, a italijanski inspektori provjeravaju njihovu validnost.

Pozivajući se na sagovornike koji učestvuju u istrazi u ovom slučaju, italijanski mediji tvrde da je u automobilu koji je stigao iz Crne Gore bilo više komada „ratnog oružja”.

Riječ je uglavnom o pištoljima i automatskim puškama, a u automobilu ih je pronađeno ukupno devet. Pištolji i puške bili su sakriveni u posebnoj pregradi u rezervoaru.

Oružje je otkriveno prilikom redovne kontrole. Naime, kako prenose italijanski mediji, u luku je, kao i svakog dana, stigao jedan od trajekata, nakon čega je uslijedila rutinska kontrola od strane tamošnjih carinika i finansijske policije.

Na red je došla i kontrola automobila koji je iznajmljen u Crnoj Gori i koji je koristio mladić koji je, sudeći po dokumentima, porijeklom iz Albanije.

Carinici i policajci su uočili da je rutinska kontrola izazvala veliku nervozu kod mladića, kojeg su zbog toga pitali da li je sve u redu sa vozilom. On je potvrdno odgovorio, ali je nastavio da se ponaša čudno, pa su policajci odlučili da izvrše detaljnu kontrolu vozila.

Automobil je odvezen na više provjera, tokom kojih je otkriven štek u rezervoaru za gorivo, u kojem je pronađeno devet komada naoružanja, kao i municija.

Italijanski mediji navode da je među naoružanjem pronađen i pištolj marke „tokarev”, koji je bio široko rasprostranjen u bivšoj Jugoslaviji.

Tamošnji istražitelji su posebnu pažnju posvetili automatskoj pušci „zastava M70”, za koju italijanski mediji takođe navode da su je koristili u vojsci i policiji Jugoslavije, kao i revolveru marke „smit & venson” (specijalni kalibar 38).

Pored toga, zaplijenjena su i tri komada prepravljanog olovnog oružja.

Mladić je odmah priveden u policiju i osumnjičen je za posjedovanje ilegalnog oružja i trgovinu tim oružjem.

Tužialc u Bariju Angela Mirea odredila je pritvor dvadesetdvogodišnjaku, koji je zatim prebačen u Jadranski gradski zatvor.

Istražitelji sumnjaju da zaplijenjeno oružje ima veze sa težim djelima koja su posledica organizovanog kriminala na Balkanu.

Sumnja se da je uhapšeni bio samo kurir, pa je pokrenuta opsežna istraga kako bi se provjerilo ko je poslao pištolje i puške i kome su oni trebali da budu predati.

 

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.