Darmanović: Članstvo u NATO snažan podsticaj ostvarenju crnogorskog drugog spoljnopolitičkog cilja
Srđan Darmanović

Radni doručak sa novinarima

Darmanović: Članstvo u NATO snažan podsticaj ostvarenju crnogorskog drugog spoljnopolitičkog cilja

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović održao je danas radni doručak sa novinarima na Vili „Gorica“ na kojem je predstavio ključne rezultate rada Ministarstva u prethodne dvije godine.

Darmanović je podsjetio da je Ministarstvo vanjskih poslova za 2018. godinu realizovalo 100% obaveza predviđenih Programom rada Vlade.

Darmanović se osvrnuo na kapacitete kojima MVP raspolaže i službu koja predano radi na ostvarivanju ciljeva spoljne politike, naročito u kontekstu ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

GetImage

Darmanović na radnom doručku sa novinarima

Ministar je istakao da je usvajanjem novog Zakona o vanjskim poslovima u novembru prošle godine, unaprijeđen pravni osnov kojim je definisan način obavljanja vanjskih poslova.

Takođe, naglasio je da je pristupanje Crne Gore NATO-u naše najveće dostignuće poslije obnove crnogorske nezavisnosti. 

"Crna Gora je 5. juna prošle godine postala punopravna članica Alijanse i time dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira. Članstvom u najmoćnijem Savezu stavljen je pečat na nezavisnost Crne Gore i prvi put u istoriji, institucionalno smo postali dio zapadnog sistema vrijednosti",  kazao je Darmanović.

On je naveo da osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, stvorene su i pretpostavke za brži ekonomski razvoj. 

"Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija, čiji je priliv samo iz država članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Pomenuti podaci potvrđuju da je partnerstvo sa najmoćnijim državama današnjice garancija sigurnosti poslovnog i investicionog ambijenta",  istakao je ministar.

Crnogorski šef diplomatije naglasio je da je članstvo u NATO-u snažan podsticaj ostvarenju crnogorskog drugog spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU, na čemu smo veoma posvećeno radili. 

Darmanović je upoznao  novinare sa dinamikom pregovaračkog procesa Crne Gore sa posebnim osvrtom na sedam pregovaračkih poglavlja koja su otvorena u posljednje dvije godine (11 - poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – socijalna i politika zaposlenosti, 1 - sloboda kretanja dobara i 22 - regionalna politika, 2 – sloboda kretanja radnika i poglavlju 3 – pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 17 – Ekonomska i monetarna unija, što je ukupno 31 otvoreno poglavlje i tri privremeno zatvorena.

Kazao je da je privremeno zatvoreno i poglavlje 30 Vanjski odnosi što predstavlja ulazak u novu etapu pregovaračkog procesa- privremeno zatvaranje poglavlja sa zadatim početnim mjerilima.

Uz NATO i EU, šef diplomatije je naglasio da smo veoma aktivni u realizaciji prioriteta kroz članstvo i akivnosti u preko 30 regionalnih organizacija i inicijativa. 

"Uz veoma sadržajne bilateralne odnose, posljednje dvije godine obilježile su jednako intenzivne aktivnosti i u domenu konzularnih poslova, gdje je obrađeno oko 30.000 predmeta koji su se uglavnom odnosili na konzularne usluge: vize, legalizacije, međunarodnu pravnu pomoć, državljanski status, kao i na aktivnosti u pravcu zaštite konzularnih interesa naših državljana u inostranstvu", rekao je Ministar vanjskih poslova.

Važan segment funkcionisanja Ministarstva vanjskih poslova u kontekstu jačanja veza i saradnje sa našim iseljenicima su aktivnosti Uprave za dijasporu, istaknuto je tokom radnog doručka.

Ministar Darmanović naglasio je značaj rada Diplomatske akademije koja je dominantno prepoznata po organizaciji Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

Nakon izlaganja, ministar Darmanović je istakao važnost redovnog informisanja javnosti o vanjskoj politici kojim se našim građanima približavaju spoljnopolitičke aktivnosti resora kojim rukovodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.