Kurc: EU kompletna tek sa zemljama Zapdnog Balkana
Foto:Anadolija

Kurc: EU kompletna tek sa zemljama Zapdnog Balkana

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je kako stabilnost Evrope u velikoj mjeri zavisi od stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

Kancelar Republike Austrije u Beču je danas organizovao radni sastanak na kojem su prisustvovali čelnici vlada Crne Gore,Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Makedonije i Kosova, te evropski komesari Johanes Han i Marija Gabrijel.

Teme sastanka su bile regionalna saradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.

Kurc je nakon sastanka istakao kako Austrija gaji jake istorijske, ekonomske i kulturne odnose sa zemljama regije.

"Smatramo da će Evropska unija biti kompletirana kada njenim dijelom postanu zemlje Zapadnog Balkana", kazao je Kurc.

On je kazao kako te zemlje imaju podršku na evropskom putu, a da će Austrija tokom predsjedavanja Evropskim vijećem toj temi dati poseban značaj.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Han je kazao kako je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj situaciji u regionu, a što je važna tema u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i njenom tržištu.

On je kazao da su dinamike regionalne ekonomije u protekle dvije godine ostvarile blagi napredak, a da je u proteklih deset godina udvostručena trgovinska razmjena Evropske unije sa šest zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasivši važnost evropske perspektive za zemlje regije, komesar Han je kazao kako će nastavak njihovog evropskog puta biti značajan za regiju i za Uniju.

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je jutros iz Beča da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta EK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.