Turski tok će snabdijevati gasom cijelu Evropu, postavljena poslednja cijev pod morem
Foto:Anadolija

Uz odobrenje Erdogana i Putina

Turski tok će snabdijevati gasom cijelu Evropu, postavljena poslednja cijev pod morem

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin su prisustvovali ceremoniji povodom okončanja izgradnje podmorskog dijela gasovoda Turski tok, javlja turska agencija Anadolija.

"Tu smo da posvjedočimo još jednom iskoraku u energetskoj saradnji koju smatram pokazateljem visokog nivoa na koji smo podigli tursko-ruske bilateralne odnose", kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao kako je Ruska Federacija za Tursku pouzdan prijatelj i važan dobavljač gasa s kojim može dugoročno sarađivati.

"Turski tok će biti spreman za rad nakon testiranja koja će biti sprovedena naredne godine", kazao je Erdogan i dodao da je riječ o tri faze gasovoda koje uključuju kopneni gasovod u Rusiji, podmorski gasovod i gasovod na kopnu u Turskoj.

Podsjetivši da je prvi korak izgradnje Turskog toka učinjen 2014. godine, a da su vlade Turske i Rusije dvije godine kasnije potpisale sporazum o konkretnim okvirima, Erdogan je kazao da je ovo posljednja faza izuzetno važnog energetskog projekta.

"Uloženi su veliki napori da se na dubini mora i do dva kilometra polože paralelne dvije cijevi u dužini od 930 kilometara. Gasovod će imati godišnji kapacitet od 31,5 milijardi metara kubnih, a biće važan i za cijelu regiju, a ne samo za Tursku i njen narod", kazao je Erdogan.

2018111923349967439150707Web

Foto:Anadolija 

On je takođe istakao kako je Turski tok važan projekt i s aspekta neutralizacije svih transportnih rizika, kao i zbog toga što će podmiriti potrebe gasa Turske i cijele Evrope.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju na ceremoniji u istanbulskom Kongresnom centru kazao je da je Turski tok veoma važan regionalni projekt kojem je naziv dao njegov turski kolega Erdogan.

"Želim izraziti najdublju zahvalnost kolegi Erdoganu za iskazanu ogromnu političku volju i hrabrost bez koje ovakvi projekti ne mogu biti realizovani", kazao je Putin.

Putin je kazao da Rusija želi unapređivati odnose s Turskom i povećati bilateralnu trgovinsku razmjenu na 100 milijardi dolara. Kazao je da je takvu razmjenu Rusija ove godine ostvarila s Kinom, a da nema razloga da to ne uspije s Turskom.

"Samo dvije godine nakon potpisivanja sporazuma smo završili najtežu etapu gasovoda Turski tok koja prolazi ispod Crnog mora. To je izuzetnu zahtjevan i težak posao u kojem je korištena savremena tehnologija", kazao je Putin.

On je kazao da će gasovod energentom snabdijevati Tursku i Evropu i da će Tursku učiniti važnim energetskim centrom.

"Nadamo se da će projekt biti završen do 2019. godine. Koristimo najsavremeniju i ekološki najbolju tehnologiju i opremu", kazao je Putin.

Naglasivši da Rusija i Turska imaju dugogodišnju dobru saradnju u oblasti energetike, Putin je kazao kako se ta saradnja zasniva na uzajamnom povjerenju.

Po završetku obraćanja, Erdogan i Putin su simbolično odobrili ekipama na terenu da u Crno more spuste posljednju cijev gasovoda koji je tako spojio rusku i tursku obalu.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu.

2018111923349968339150724Web

Foto:Anadolija 

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara.

Jedan krak će ruskim gasom opsluživati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi. Očekuje se da gasovod u punom kapacitetu od 31,5 milijardi metara kubnih počne početkom 2020. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.