Rano jutros počelo 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja
Foto:Vlada CG

Trajaće 34 dana

Rano jutros počelo 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja

3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je danas u ranim jutarnjim časovima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada, saopštila je Uprava za ugljovodonike.

Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši norveška kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima.

Planirano  istraživanje  vrši brod Polar Empress, koji je uplovio u crnogorske vode 14. novembra.

 Ovaj brod za prikupljanje podataka prate tri broda za podršku- Ocean Mermaid, 7 Waves i crnogorski brod Trio Mare. Polar Empress je isplovio sa sidrišta luke Bar 16.novembra u popodnevnim časovima.

"U periodu od 17. do18. novembra brod Polar Empress je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka. Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 8 strimera dužine po 7 kilometara i prateće  opreme na dubinu od 15 m, neophodne da  bi se dobio reflekovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D seizmičkog snimanja", naveli su iz Uprave za ugljovodonike.

Istraživanje se, podsjećaju,  obavlja u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru.

"Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti. Monitoring nultog stanja parametara životne sredine (Stanje i kretanje morskih sisara i reptila i ribljeg fonda), uključujući i batimetrijska snimanja je obavljeno prije početka istražnih aktivnosti.Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti.", naglašavaju iz Uprave.

Osim toga, dodaju, na brodu se nalaze specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača.

Oni posjeduju najsavremeniju opremu za posmatranje, koja uključuje i opremu za pasivni akustički monitoring.

Iz Uprave najavljuju da će javnost redovno biti informisana o statusu istraživanja i aktivnostima koje se sprovode na blokovima 4, 5, 9 i 10 crnogorskog podmorja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.