Najveća zarada u zdravstvu isplaćena prošlog mjeseca oko 2.500 eura
Ilustracija

Prosječno primali 930 eura

Najveća zarada u zdravstvu isplaćena prošlog mjeseca oko 2.500 eura

Najveća zarada u zdravstvu isplaćena tokom prošlog mjeseca sa svim dodacima iznosi oko 2.500 eura, dok je prosječna plata u oktobru iznosila 930, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje (FZZO) Sead Čirgić.

“Prosječna neto zarada ljekara (isključujući zarade direktora koji su po struci ljekari i obavljaju ljekarske poslove) za oktobar, sa svim dodacima, iznosila je 930 eura. Prosječne oktobarske zarade ljekara kreću se, u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, u rasponu od 645,57 (doktori medicine, izabrani doktori mdicine, stomatologije, farmaceuti…) do 1.409,77 eura (uži specijalistički poslovi). Najvećih pet zarada, koje uključuju sve dodatke isplaćene ljekarima u oktobru, kreću se u rasponu od 2.318,25 do 2.513,43 eura”, kazao je Čirgić.

On objašnjava da u zarade u javnim zdravstvenim ustanovama pored redovnog rada ulaze i praznični i prekovremeni rad, dežurstva, pripravnost, stimulacija, mentorstvo, zatim naučno i stručno zvanje, naknada za rad u konzilijumu, ugovori o dopunskom radu i ostale naknade za rad u različitim komisijama.

“Najmanja zarada je isplaćena ljekaru-doktoru medicine početniku, iz grupe poslova VIlI-2, u iznosu od 536,44 eura”, kazao je Čirgić.

Prosječna oktobarska zarada zaposlenih u Fondu iznosila je 425 eura, kaže Čirgić, dodajući da plata ljekara zaposlenog u Fondu, sa više od 35 godina radnog staža, iznosi 600 eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.