Makron u Berlinu: Evropi treba više nezavisnosti
Foto:Anadolija

Komemoracija žrtvama Prvog svjetskog rata

Makron u Berlinu: Evropi treba više nezavisnosti

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropa treba biti više nezavisna kako bi u budućnosti bila ambicioznija na globalnom planu.

U okviru službene posjete, Makron je u berlinskom Bundestagu prisustvovao komemoraciji žrtvama Prvog svjetskog rata.

U obraćanju prisutnima, Makron je istakao da Evropa, a posebno Francuska i Njemačka, imaju misiju da ne dozvole svijetu da krene u novi sunovrat, javlja Anadolija.

"Evropa treba biti snažnija i nezavisnija", kazao je Makron i dodao kako Evropa mora preuzeti više odgovornosti za vlastitu sigurnost i odbranu.

On je pozvao Njemačku da uloži dodatne napore u odbrani Evrope koja se suočava s novim talasom nacionalizma.

2018111823348480839124069Web1

Ističući kako borba protiv klimatskim promjena, trgovinskih ratova i drugih izazova zahtijeva zajednički rad, Makron je kazao da su sve evropske zemlje to dužne učiniti.

Makron je dalje kazao kako je Njemačka savladala nacionalizam i krvožedne đavole te izrazio ponos što je i Francuska doprinijela toj borbi u prošlosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.