Južna Afrika: Predsjednik mora da vrati novac uzet tokom izborne kampanje
Siril Ramafoza

Priznao da nije rekao istinu parlamentu

Južna Afrika: Predsjednik mora da vrati novac uzet tokom izborne kampanje

Predsjednik Južne Afrike Siril Ramafoza će vratiti 31.200 eura, novac za izbornu kampanju koji je dobio preko preduzeća u kome radi njegov sin, nakon što je priznao da nije rekao istinu parlamentu, saopštili su danas izvori bliski njegovoj stranci.

Ramafoza je u parlamentu prvobitno rekao da je novac dobio u oktobru 2017. godine od sina Adila, koji je konsultant u preduzeću Bozaza, koja se bavi IT uslugama za javne institucije.

Predsjednik je kasnije priznao da je taj novac donacija za njegovu izbornu kampanju za vođstvo Afričkog nacionalnog kongresa. Ramafoza je na tim izborima pobijedio bivšeg predsjednika Džejkoba Zumu.

Ramafoza se tokom kampanje zalagao za borbu protiv korupcije i sumnjive finansijske prakse koje su dovele do smjene Zume.

Predstavnik stranke je rekao da je donacija izvršena bez znanja Ramafoze koji je odlučio da vrati novac i pokrene istragu o tačnom porijeklu svih donacija tokom kampanje.

Opozicija je nedavno navela da je preduzeće Bozaza sklopio nekoliko ugovora s vlastima na "sumnjiv način, kao što su mnoga poslovanja vladajuće stranke".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.