Tramp: Nisam lično slušao snimke ubistva Kašogija,  puni nasilja i divljaštva
Foto:Tanjug/AP

Tijelo iznijeli kao prtljag?

Tramp: Nisam lično slušao snimke ubistva Kašogija, puni nasilja i divljaštva

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da lično nije poslušao tonske snimke nastale tokom svirepog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Tramp je u izjavi za američku televizijsku mrežu Fox potvrdio da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u posjedu tonskih snimaka snimljenih tokom Kašogijevog ubistva i da je detaljno informisan o njihovom sadržaju.

"Nisam htio da ih lično poslušam, nemam ni razloga za to. Ti snimci su puni nasilja i divljaštva“, kazao je Tramp.

On je podsjetio da je SAD već nametnuo sankcije osumnjičenim saudijskim zvaničnicima.

“Istovremeno, radi se o našem savezniku i ne želim ostaviti saveznika koji je veoma dobar na mnogim poljima", kazao je Tramp.

Američki mediji ranije su objavili kako je Centralna obavještajna agencija (CIA) utvrdila da je naredbu za ubistvo Kašogija izdao saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman.

"Još uvijek se CIA nije službeno izjasnila. Rano je za to jer izvještaj nije završen. U naredna dva dana, u ponedjeljak ili u utorak imaćemo kompletiran izvještaj", kazao je sinoć Tramp.

Kolumnista lista The Washiington Post ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Kašogi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za njegovim posmrtnim ostacima.

"Tijelo iznijeli kao prtljag"

Ubice saudijskog novinara Džamala Kašogija možda su iznijele njegovo raskomadano tijelo iz Turske kao prtljag, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

"Jedna od vrlo vjerovatnih mogućnosti jeste da su oni napustili državu (Tursku) tri do četiri sata nakon što su ga ubili. Možda su iznijeli Kašogijevo raskomadano tijelo kao prtljag bez problema zahvaljujući njihovom diplomatskom imunitetu", rekao je Akar na međunarodnoj konferenciji u Kanadi za Si-En-En na turskom jeziku.

Anadolija/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.