U Indiji otvorena prva bolnica za slonove
Foto: Ilustracija

Stigli prvi pacijenti, slonica Aša postavila nogu da joj se sanira povreda

U Indiji otvorena prva bolnica za slonove

U sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš otvorena je prva bolnica za slonove, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima za liječenje ovih životinja važnih za indijsku kulturu, a koja uz to privlači lokalne i strane turiste.

U bolnici, otvorenoj u petak u svetom hinduističkom gradu Maturi, jedan od prvih pacijenata je 49-godišnja slonica Aša, koja je postavila svoju lijevu prednju nogu na stalak kako bi joj ljekar sanirao povredu, dok su posjetioci sve snimali mobilnim telefonima, prenosi Rojters.

Nova bolnica, koja se prostire na više od 12.000 kvadratnih metara, opremljena je, između ostalog, bežičnim digitalnim redgenskim uređajem, aparatom za termografsko snimanje, ultrasonografskim uređajem i karantinskim prostorijama. Ova ustanova namijenjena je liječenju povrijeđenim, bolesnim i starim slonovima.

Slonovi su važan dio indijske kulture i veoma su prisutni na festivalima i u procesijama na jugu zemlje, a koriste se i kao turističke atrakcije u sjevernim i zapadnim regionima.

Međutim, iako su poštovani kao kulturni i vjerski simbol u Indiji, slonovi su često zlostavljani, pa su oni nerijetko žrtve elektrošokova, željezničkih nesreća, trovanja, kao i bespravnog lova, upozoravaju borci za prava životinja.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.