Lenona je ubio prije 38 godina, sad napokon osjeća sram
Foto : AP

Čepmenu su poslednji put odbili uslovnu 2016. godine

Lenona je ubio prije 38 godina, sad napokon osjeća sram

Mark Dejvid Čepmen, ubica Džona Lenona, kome je u avgustu odbor za pomilovanja deseti put odbio zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu, rekao je da napokon osjeća sram zbog onoga što je učinio,

"Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, ali sada znam šta je sram", rekao je Čepmen na saslušanju.

Kako piše AP, dodao je da je, kako su godine prolazile, osjećao sve više i više srama.

Iako je saslušanje pred odborom u Njujorku održano u avgustu, transkript je objavljen prije nekoliko dana. Odbor je odbio njegov zahtjev, uz obrazloženje da bi to ublažilo ozbiljnost njegovog zločina, kao i da bi moglo ugroziti javnost, u slučaju da ga neko napadne zbog osvete.

Na saslušanju je prepričao događaje od 8. decembra 1980. godine kada je nabavio Lenonov autogram, pa ga ubio nekoliko sati poslije.

Rekao je da se borio s odlukom da li da ga ubije ili ne, s obzirom da je Lenon bio ljubazan prema njemu.

"Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sjećam se da sam pomislio: "Hej, dobio si autogram na albumu, potpisao ti ga je, samo idi kući". Ali, nije bilo šanse da samo tako odem kući", rekao je Čepmen.

Ubistvo sada smatra besmislenim, i ističe da je samo tražio popularnost, kao i da nije osjećao nikakvo neprijateljstvo prema pokojnom Lenonu.

Ipak, odabrao je da upotrijebi šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka.

"Osigurao sam da ga meci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio", rekao je Čepmen. 

Čepmenu su poslednji put odbili uslovnu 2016. godine. Tada je odbor dao slično objašnjenje, ističući da bi njegovo puštanje bilo nespojivo s dobrobiti društva, kao i da bi omalovažilo ozbiljnost zločina, te da bi to bilo podrivanje poštovanja zakona.

B92/Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.