Djeca oslikala gigantsku razglednicu na glečeru kao vapaj za pomoć
Foto: Tanjug/AP

Za zaštitu klime

Djeca oslikala gigantsku razglednicu na glečeru kao vapaj za pomoć

Djeca iz cijelog svijeta iskazala su zabrinutost zbog globalnog zagrijevanja tako što su napravila, kako su ocijenili organizatori, najveću razglednicu na svijetu, na glečeru u švajcarskim Alpima.

Više od 125.000 razglednica sa rukom napisanim porukama nade i posvećenosti djece iz cijelog svijeta postavljeno je na glečer Aleč u Alpima, čineći jednu razglednicu veliku kao pola fudbalskog terena.

Kako navodi AP, to razglednica predstavlja vapaj za pomoć od Nju Orleansa do Hongkonga, od podsaharske Afrike do Indije, a uoči konferencije UN o klimi idućeg mjeseca u Poljskoj.

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i njeni partneri postavili su tu veliku razglednicu na vrh ugroženog glečera Aleč, najdužeg i najdubljeg u Alpima, za koji se procjenjuje da će nestati do kraja vijeka, ako se nastavi sadašnji tempo globalnog zagrijevanja.

GlecerSvajcarskarazglednica

Foto: Tanjug/AP

Organizatori su saopštili da razglednice postavljene na visini od 3.400 metara, u blizini čuvenog Jungfraujoha, s ciljem da budu upisane u Ginisovu knjigu rekorda kao „razglednica s najviše potpisnika“.

Ginis je, međutim, saopštio da ovaj pokušaj nije registrovan. Sadašnji rekord je 16.000 razglednica.

„Deca traže od nas i naših lidera da preduzmemo akciju da sačuvamo planetu Zemlju za njih i da imaju budućnost na njoj“, saopštili su organizatori.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.