Završena Povorka ponosa: Niko više LGBT osobe neće gurati u četiri zida(FOTO)
Foto:AA

Montenegro Pride

Završena Povorka ponosa: Niko više LGBT osobe neće gurati u četiri zida(FOTO)

U Podgorici je danas održana šesta po redu Povorka ponosa "Montenegro prajd 2018", pod sloganom "Ne ljubimo lance". Šetnja centrom grada prošla je bez incidenata, a učesnici Povorke pozvali su poslanike crnogorskog parlamenta da glasaju za Zakon o životnim zajednicama lica istog pola.

Ovogodišnji prajd okupio je oko 150 učesnika. Podrška održavanju današnje šetnje stigla je sa mnogih adresa crnogorskih institucija.

Povorci ponosa prisustvovao je direktor Uprave policije Veselin Veljović sa saradnicima, predstavnici ministarstava, političkih partija, ambasada. 

DsM8KMLWsAA9xvX

Veljović sa saradnicima stigao na Prajd, Foto:PR Centar 

Za razliku od prethodnih okupljanja, kada je skup obezbjeđivalo i do 2.000 pripadnika policije, danas je prisustvo policije bilo minimalno, iako su ulice u centru grada zatvorene za saobraćaj, javlja Anadolija.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović pred početak šetnje poručio je da su pripadnici LGBT populacije bezbjedni i da ne očekuje nikakve incidente. 

"Crna Gora baštini vrijednosti građanskog društva i slobodne države. Uprava policije podržava prava svih građana i radimo u interesu lične sigurnosti. LGBT populacija je bezbjedna", poručio je direktor UP. 

2018111723347211539098909Web

Foto:AA

Predsjednik Upravnog odbora "Kvir Montenegro", organizacije koja je organizovala današnju šetnju, Danijel Kalezić, rekao je da niko više LGBT osobe neće zaustavljati i gurati u četiri zida. 

"Pokazali ste da svako može i mora naći razlog da živi slobodno", kazao je Kalezić i dodao da nije sramota biti pripadnik LGBT populacije. 

2018111723347211539098911Web

Foto:AA

On je pozvao poslanike da podrže Zakon o istopolnim zajednicama. 

“Dužni ste da radite u korist svih i dužni ste da podržite ovaj zakon“, rekao je Kalezić. 

2018111723347211539098912Web

Foto:AA

Ovogodišnja Povorka ponosa sedma je po redu koja je održana u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi, 24. jula 2013. godine, organizovao LGBT Forum progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo učesnike, pri čemu je bilo dvadesetak povrijeđenih i uhapšenih. 

Druga Parada ponosa održana je Podgorici 20. oktobra iste godine, obezbjeđivalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. 

Treća Parada, koja je 2. novembra 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni", završena je bez incidenata, baš kao i posljednje tri povorke.

DsM2PPxWoAIOX8X

Foto:PR Centar 

Ovim povodom, danas je u Podgorici bilo zatvoreno više ulica.

DsM9MRJW0AAsIwv

Foto:PR Centar 

"U vremenskom periodu od 6 do 15 časova, za saobraćaj u Podgorici biti zatvorene sljedeće ulice i bulevari: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog – od ukrštanja sa Ulicom Marka Miljanova do Ulice Ivana Milutinovića,Bulevar Stanka Dragojevića,Ulica Slobode,Vučedolska ulica do ukrštanja sa Ulicom Slobode,Njegoševa ulica do ukrštanja sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i Ulica Kralja Nikole – od hotela Nikić do hotela Hillton", saopštila je Uprava policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.