Najsmrtonosniji požar u istoriji Kalifornije: 74 mrtvih, vatrena stihija i dalje prijeti
Foto:Getty images

Spaljeno više od 11.000 objekata

Najsmrtonosniji požar u istoriji Kalifornije: 74 mrtvih, vatrena stihija i dalje prijeti

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju potragu za posmrtnim ostacima žrtava razornih požara u Kaliforniji. Prema najnovijim podacima, broj mrtvih u požarima porastao je na 74 osobe.

Šerif regije Butte Kory Honea je na konferenciji za novinare izjavio kako je broj smrtno stradalih u požarima povećan na 74, a kontakt se ne može uspostaviti s više od 1.000 osoba.

Obzirom na broj smrtno stradalih, riječ je o jednom od najsmrtonosnijih požara u istoriji te američke savezne države, navodi agencija Anadolija.

Požar koji je na sjeveru Kalifornije zahvatio područje od 570 kilometara kvadratnih, na ovom području spalio je više od 11.000 objekata. I dalje je prijetnja za brojne objekte, dok se hiljade vatrogasaca bore da zaustave vatrenu stihiju.

afp1av45p

Spaljeno naselje, grad Paradajs, foto:Getty images

Američki zvaničnici javljaju kako je požar nanio značajnu štetu i u južnim dijelovima Kalifornije, a tamo je ozbiljno oštećeno 450 stambenih objekata.

U požaru u Malibuu izgorjele su brojne vile poznatih ličnosti iz svijeta filma i muzike, kao što su Džerard Batler, Majli Sajrus, Skot Baio, Guljermo del Toro, Kim Kardašijan. Alisa Milano i Rain Vilson.

O razmjerama požara koji bukte na sjeveru i jugu Kalifornije ponajbolje svjedoči i fotografija koju je objavila američka agencija NASA, a riječ je o fotografiji snimljenoj iz svemira na kojoj se vide veliki oblaci dima iznad Kalifornije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.