Poslanici DPS-a predložili usvajanje
Skupština Crne Gore

Poslanici DPS-a predložili usvajanje "Rezolucije povodom 100-godišnjice Podgoričke skupštine"

Poslanici Demokratske partije socijalista su, kako saznaje Antena M, predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću podnijeli prijedlog Rezolucije povodom 100-godišnjice Podgoričke skupštine.

Potpis su 42 poslanika DPS-a stavila na Prijedlog Rezolucije u cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu. Osim toga, kao jedan od razloga predlaganja Rezolucije je i činjenica da se, 100 godina nakon tragičnog događaja, on pokušava zloupotrijebiti  u dnevnopolitičke svrhe ''služeći kao uporište nekim unutaršnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske nacije i države''.

Kako saznaje Antena M, u Rezoluciji Skupština CG konstatuje da je u periodu ''prije, tokom i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. i da ''Podgorička skupština'' održana 24-29 novembra 1918. nije bila njena legalna institucija.''

Takođe, u dokumentu se navodi i da je nelegalnost i nezakonito konstituisanje ''Podgoričke skupštine'' formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka. Osim toga, navodi se da je ''Podgorička skupština'' bila instrument kojim je izvršen prevrat u Crnoj Gori.

''Nelegalnom odlukom ''Podgoričke skupštine'' riješeno je da Crna Gora, međunarodno priznata, članica Antante i jedna od država pobjednica u Velikom ratu bude prisajedinjena Kraljevini Srbijii da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS''-navodi se u Prijedlogu Rezolucije.

U dokumentu, koji su poslanici DPS-a uputili Brajoviću navodi se i da je ''nelegalnom odlukom ''podgoričke skupštine'' izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

U dokumentu se pominje i crkva.

''Nelegalnim odlukama ''Podgoričke skupštine'' omogućeno je nezakonito ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve''-navedeno je u Rezoluciji.

Na kraju se navodi da su  odluke  ''Podgoričke skupštine'' faktički poništene kroz Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom iz maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006.''

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.