Svilanović: Privrede regiona moraju unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala
Sa konferencije

S naglaskom na zaštitu investitora

Svilanović: Privrede regiona moraju unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala

Savjet za regionalnu saradnju, u svojstvu partnera, bio je domaćin panela „Budućnost regionalnih tržišta kapitala” u sklopu 17. Konferencije Beogradske berze „Upgrade in Belgrade 2018“, koja se održava danas u Beogradu.

Razvoj i povezivanje tržišta kapitala u regionu dio je takozvanog Berlinskog procesa, koji je dao potpuno novu dinamiku saradnji na Zapadnom Balkanu u ključnim ekonomskim oblastima: trgovini, investicijama, direktnim kao i finansijskim, te mobilnosti radne snage i digitalnoj integraciji regiona.

„Težnja Berlinskog procesa je da se u regionu omogući slobodan protok robe, kapitala, stručne radne snage i komunikacija, što je i akcenat aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju u tom procesu. Zajedno s Vladama regiona radimo na pregovorima o sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija u građevinskom i zdravstvenom sektoru, čime otvaramo vrata našim stručnjacima za neometan rad u cijelom regionu. Dalje, nastavljamo da radimo na smanjenju troškova rominga na korist svih potrošača mobilne telefonije u regionu, a usvojili smo i sad radimo na sprovođenju reformi u harmonizaciji regulativa za investiranje sa evropskim regulativama i promociji regiona kao jedinstvene ekonomske destinacije. Ideja oko ove zajedničke investicione agende je da se unaprijede mogućnosti poslovanja i privuče više direktnih investicija u region; a kako bi zatvorili cio krug investicija, što pored direktnih uključuje i finansijske investicije sa omogućavanjem pristupa finansiranju, dali smo i konkretan predlog za saradnju trzišta kapitala regiona zapadnog Balkana,“ rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.

Da bi privukle više investicija, Svilanović smatrada da privrede zapadnog Balkana moraju razviti finansijska tržišta koja mogu omogućiti kapitalna ulaganja u privatni sektor, ne samo iz zdravog bankarskog sektora, nego i iz dobro regulisane razmjene hartijama od vrijednosti, rizičnog kapitala i alternativnih finansijskih izvora.

"Takođe, nužno je unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala, posebno u djelu u vezi sa zaštitom investitora, te  usvojiti regulativu za upravljanje alternativnim investicionim fondovima i ostalim finansijskim instrumentima, poput zakona koji se odnose na faktoring“, rekao je Svilanović.  

Sa generalnim sekretarom Svilanovićem na panelu su govorili i izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović, te direktori berzi u Skoplju i Beogradu Ivan Šterijev i Siniša Krneta. 
Pored tržišta kapitala u regionu, na ovogodišnjoj Konferenciji berze značajan akcenat stavljen je na alternativne pristupe investiranja, kao i mogućnosti primjene novih tehnologija u ovoj oblasti. Osma po redu Regionalna investitorska konferencija tradicionalno se održava u sklopu Konferencije Beogradske berze.

17. Konferencija Beogradske berze okuplja više stotina učesnika, uključujući domaće i strane investitore, bankare, finansijske posrednike, te predstavnike institucija, ali i domaćih i stranih kompanija, medija, itd.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.