Evropljani rođacima poslali preko 32 milijarde eura
Ilustracija

U Crnu Goru stiglo 203 miliona

Evropljani rođacima poslali preko 32 milijarde eura

U 2017. godini građani Evropske Unije poslali su u zemlje van te zajednice 32 milijarde i 700 miliona eura. Ova cifra se odnosi samo na lične transfere novca. U poređenju sa prethodnom godinom došlo je do porasta od nepune milijarde.

Za to vrijeme u Uniju je stiglo 10 milijardi i 700 miliona eura kroz uplate pojedinaca koji u njoj ne žive. Time je Evropska Unija sa ostatkom Planete ubilježila negativan bilans od 22 milijarde eura.

Većina ličnih novčanih transfera povezana je sa onima koji su migrirali u zemlje Evropske Unije a novce šalju porodicama u zemlje porijekla. I Crna Gora je zabilježena u podacima evropskih statističara. Naši rođaci koji žive u zemljama Evropske Unije uplatili su nam 203 miliona eura. Sa druge strane, vjerovali ili ne,  iz Crne Gore se u zemlje Evropske Unije odlilo 37 miliona eura.

novacpare

U objavljenim podacima najgore je prošla Francuska. Iz te zemlje se odlilo 10, 6 milijardi eura, slijedi je Španija se 7,3 milijarde a potom Velika Britanija sa 6,8 milijardi i Italija sa 6,1 milijardu. Sa druge strane najbolje su prošli Portugalci jer je u tu zemlju stiglo deviznih doznaka u vrijednosti od 3,6 milijardi eura. Slijede ih Poljaci sa 2,8 milijardi i Rumuni sa 2,8 milijardi. Zbog toga su Portugalci zabilježili pozitivan skor od čaK 3 milijarde eura, sličnio je, uz koju stotinu miliona manje i sa Poljacima i Rumunima.

Najgore je u svemo ovome prošla Francuska koja je samo na ličnim transferima zabilježila deficit od preko deset milijardi, slijedi je Njemačka sa 4,6 milijardi deficita, Velika Britanija sa 4,5 milijardi i Italija sa 4 milijarde deficita zbog deviznih doznaka koje oni koji tamo rade šalju svojima.

Od komšija su pak najbolje prošli Srbi. Oni su iz Evropske Unije dobili skoro tri milijarde eura deviznih doznaka prošle godine. Odliv iz Srbije po tom osnovu je više nego deset puta manji. Srbi su svojima u Evropi poslali tek nešto preko 200 miliona eura. Ni na Kosovu se nije loše prošlo. Tamo je uz Evropske Unije stiglo 759 miliona eura deviznih doznaka. Sa druge strane ni oni sami nijesu bili darežljivi prema svojima koji se “muče“ po bijelom svijetu. U Evropu su im poslali okruglo 35 miliona eura.

Iako su u državnim računicama ove pare najmilije jer predstavljaju direktnu finansijsku inekciju, one i otkrivaju u koliko lošem stanju su regionalne ekonomije.  To što su nam samo iz Evrope rođaci prošle godine poslali preko 200 miliona eura govori da množina nas ne bi mogla “izgurati“ proteklu godinu da nam nije bilo rođaka iz inostranstva. Možda bi mi voljeli da smo u mogućnosti taj novac da zaradimo. A opet, možda i ne bi. Odavno smo mi navikli da živimo na tuđi račun.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.