Radikalizacija zajednički neprijatelj svih, prijetnja terorizma opasnija  nego ikad
Regionalni skup u Budvi, foto:AA

Počeo regionalni skup o suprotstavljanju ekstremizmu u Budvi

Radikalizacija zajednički neprijatelj svih, prijetnja terorizma opasnija nego ikad

Forum o nacionalnim i lokalnim pristupima suprotstavljanja religijskom i etno-nacionalističkom ekstremizmu na Zapadnom Balkanu, koji je okupio ministre unutrašnjih poslova regije, počeo je jutros u Budvi.

Pete Maroko, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u Stejt Departmentu, kazao je da je radikalizacija zajednički neprijatelj svih i da zbog toga svi moraju da rade zajedno.

"Tako bi gradonačelnici trebalo da rade zajedno sa kordinatorima za borbu protiv nasilnog ekstremizma, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i tako jačamo snagu regiona. Moramo da radimo zajedno kako bismo mogli da kontrolišemo taj nasilni ekstremizam. Ovakve stvari moramo da premostimo, kako bi smo ostvarili šire ciljeve, a to je evropski prosperitet", kazao je Maroko, javlja Anadolija.

Kristofer Hernič, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizam u Stejt Departmentu, istakao je da je prijetnja terorizma postala opasnija i složenija nego ikada u istoriji.

"Nema mjesta na zemlji koje je imuno na terorizam. U 2017. godini preko 120 terorističkih grupa se pojavilo u 48 država. Ove grupe su pospiješile netoleranciju i nasilje", kazao je Hernič.

Na današnjem skupu učestvuju ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, Kosova Ekrem Mustafa, Makedonije Oliver Spasovski, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Besfort Lamalari. Skupu prisustvuju i službenici lokalnih vlada, predstavnici civilnog društva i akademija, gradonačelnici, lokalni eksperti, kao i novinari.

Forum organizuje Međunarodni republikanski institut, u saradnji sa Strong Sities Netvork/Institut for Stratedžik Dialog i uz podršku Biroa za konfliktne operacije i operacije stabilizacije Stejt Departmenta SAD-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.