Šoć: Ne treba uvažiti zahtjev BS-a za promjenu simbola
Dragan Šoć

Neutemeljene inicijative

Šoć: Ne treba uvažiti zahtjev BS-a za promjenu simbola

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć rekao je da ne smatra da treba uvažiti zahtjev Bošnjačke stranke (BS) da se izmIjene državni simboli, ističući da se, iako su sve inicijative legitimne, postavlja pitanje zašto pokretačima ove simboli sada smetaju, a ranije nijesu.

Šoć je objasnio i da ukidanje rezidencijalnog uslova, to jest uslova boravka, u vezi sa pravom glasa, takođe ne treba razmatrati, imajući u vidu situaciju u Crnoj Gori.

Komentarišući zahtjeve BS-a, on je kazao da te inicijative nijesu utemeljene. On smatra da je trobojka bila najbolje rješenje za zastavu.

"Legitimna je svaka inicijativa, pa i ta koja se tiče promjene državnih simbola, a samim tim i Ustava Crne Gore. Postavlja se pitanje zašto je problematičan grb, koji je takođe sporan pokretačima ove inicijative, a egzistira unazad više od 100 godina. Pa tada nije bilo problema, odnosno nije bilo u to vrijeme problema. Što se mene tiče, smatram da je trobojka bila najbolje rješenje za zastavu, jer je to bilo i rješenja kralja Nikole. Takođe, ne znam što sad grb pravi problem kad je doslovno preuzet", kazao je Šoć za Dan.

On je podsjetio da su još u crnogorskom ustavu iz 1992. godine grb i zastava definisani kao i u ustavu 1905.

"Išlo se logikom da to tada nije smetalo nikome, pa nije jasno što bi smetalo sada. Ja mislim da je trobojka bila logično rješenje, i to smo i predlagali, što je javnosti poznato", naglasio je Šoć.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.