DPS: Građani Kotora da sami procijene kome će na skorašnjim izborima ukazati povjerenje
OO DPS Kotor

"Zastoj u funkcionisanju lokalne samouprave"

DPS: Građani Kotora da sami procijene kome će na skorašnjim izborima ukazati povjerenje

U nefunkcionisanju gradske vlasti i njihovog minimalnog interesovanja za sprovođenje programa za razvoj opštine, moramo skrenuti pažnju javnosti na okolnosti u kojima funkcioniše lokalna vlast u Kotoru, saopštili su odborničkog kluba DPS-a Kotor.

"Član 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da se sjednice skupštine opštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Skupštine opštine rade na sjednicama, a ne po sazivima kao državni parlament, te nije moguće zakazati novu sjednicu prije završetka sjednice koja je u toku. Odbornički klub DPS-a, kao ni ostali odbornički klubovi koji participiraju u radu lokalnog parlamenta nisu dobili očekivano obavještenje o nastavku XVI sjednice, te shodno tome nije bilo moguće zakazati XVII sjednicu, a sve u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine  i Poslovnikom o radu Skupštine", saopštili su iz DPS-a.

Oni ističu da razloge za neodržavanje nastavka započete sjednice od 15.maja 2018. godine predsjednica Skupštine nalazi u dopisu predsjednika Jokića kojim isti obavještava skupštinu da povlači sve preostale tačke dnevnog reda. I dodaju da predsjednik naravno nije mogao da utiče na institute odborničkih pitanja i odgovora koje postavljaju zainteresovani odbornici i tek nakon što bi se ta tačka dnevnog reda iscrpila stvorili bi se uslovi za zaključenje rada na XVI sjednici Skupštine i omogućilo zakazivanje XVII sjednice.

Iz DPS-a kažu da je predsjednica Skupštine dobro upoznata u to da je započetu sjednicu u skladu sa članom 71 Poslovnika skupštine trebalo nastaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata.

"Predsjednica Skupštine se nije udostojila da poštuje Zakon, Statut i Poslovnik i pozove predsjednike odborničkih klubova na konsultacije, te nakon toga odredi datum nastavka skupštine i utvrdi ima li uslova – kvoruma za održavanje iste. Nasuprot tome, ona preuzima nadležnosti skupštine obavještavajući predsjednika da nije u mogućnosti održavanje lokalnog parlamenta zbog razloga objektivne prirode, te da su isti više nego poznati i moli da postupi po ovlašćenjima u skladu sa članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi", pojašnjavaju iz odborničkog kluba DPS-a.

Oni navode da uvaženi građani Kotora više su nego svjesni zastoja u funkcionisanju lokalne samouprave, nerealizovanja strateških planova i pravnog nasilja koje iz dana u dan sve više eskalira.

"Predsjednik Opštine protivzakonito preuzeo ovlašćenja i nadležnosti Skupštine opštine propisanih Statutom i Poslovnikom, te donio niz odluka koje se odnose na finansiranje pojedinih segmenata lokalne samouprave pritom zanemarujući činjenicu da raspolaganje novcem svih građana Kotora se može vršiti samo u skladu sa usvojenim finansijskim planovima od strane lokalne skupštine za pojedine budžetske korisnike", kazali su iz OO DPS Kotor.

Iz odborničkog kluba DPS-a poručuju da ostavljaju građanima Kotora da sami procijene o kakvim nezakonitim radnjama se u konkretnom slučaju radi  i da će na narednim skorašnjim izborima znati kome će ukazati povjerenje, a to sigurno neće biti partije koje u ovom trenutku participiraju u vršenju vlasti.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.