Danas su Sveti Vrači, slava ljekara: Pročitajte molitvu za ozdravljenje
Foto: Ilustracija

Mnogi vjeruju da poslije nje prestaje bol

Danas su Sveti Vrači, slava ljekara: Pročitajte molitvu za ozdravljenje

Pravoslavna crkva 14. novembra obilježava praznik posvećen Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači.

Sveti Kozma i Damjan su rođeni u Aziji.

Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili ljekarske vještine.Ljude su liječili besplatno i ubrzo su proglašeni besrebrenicima, jer za liječenje niijsu uzimali nikakvu nadoknadu, strogo poštujući Hristovu zapovijest „Badava primiste, badava dajite“ (Mt. 10, 8).

Toliko su bili oprezni u besplatnom liječenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Poslije smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mjestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i poslije smrti.

Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih rodova i esnafa, prije svega ljekara. Praznik je uvijek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru obilježen je crnim slovom.

Današnji dan je po narodnom vjerovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i vjerovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

hqdefault

Foto: Ilustracija

Molitvom svetim Vračima obratite se za zdravlje svojih najmilijih, onih koji su bolesni i za svoje zdravlje:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, koljena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i vječnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grijehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u vječni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vijekove vijekova."

Prva 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.