Stoltenberg: Nove ruske rakete mogu stići i do Berlina
Jens Stoltenberg

Evropski planovi odbrane samo unutar NATO

Stoltenberg: Nove ruske rakete mogu stići i do Berlina

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je veće napore za odbranu Evropske unije, ali i ocijenio da se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar Alijanse.

"Mislim da smo iz dva svjetska rata, ali i iz Hladnog rata, naučili koliko su važni transatlanski odnosi. Zato moramo da se postaramo za to da se Evropa i Sjeverna Amerika drže zajedno", rekao je Stoltenberg je u intervjuu za Dojče vele.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je u Evropskom parlamentu rekla da Evropska unija mora što prije izgraditi "istinsku evropsku armiju", pošto je prethodno Francuska pokrenula raspravu da li EU treba da ima svoju vojsku.

Stoltenberg je rekao da pozdravlja "jače napore u odbrani EU", jer vjeruje da će to osnažiti odbrambene snage Evrope i otvoriti mogućnost za nove investicije u odbranu.

"Ne pozdravljam, međutim, opciju da radimo dupli posao. Zato se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar NATO, i u tom okviru bi morao da se radi na jačanju evropskog stuba NATO. Ako se to uvaži, onda pozdravljam takve evropske napore na polju odbrane", rekao je Stoltenberg, prenosi Beta.

Povodom namjere SAD da se povuku iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), Stoltenberg je rekao da su članice NATO godinama  zabrinute zbog novog ruskog raketnog sistema i da je još administracija Baraka Obame pozivala Rusiju da se u potpunosti pridržava sporazuma.

"Rusija bi morala da pokaže da se pridržava sporazuma. Sve članice NATO slažu se da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost. Taj sistem ugrožava sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa. Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruisane su tako da mogu da nose nuklearne bojeve glave. One povećavaju stepen spremnosti upotrebe nuklearnog oružja u sukobu, a domet im je toliki da mogu da stignu i do evropskih gradova, uključujući i Berlin", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.