Bošković:  Ako želimo naprijed, moramo se okrenuti onim stvarima koje nas spajaju
Bošković, foto:AA

Najbolji okvir evropske i evroatlantske integracije

Bošković: Ako želimo naprijed, moramo se okrenuti onim stvarima koje nas spajaju

Najbolji okvir za prezentovanje zajedničkih ideja regiona Zapadnog Balkana jesu evropske i evroatlantske integracije, poručio je danas crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je na sastanku ministara odbrane regiona, koji se održava u Budvi, a koji je okupio ministre odbrane Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u okviru Američko-jadranske inicijative (A-5), kazao da region mora da se okrene onim idejama koje će ga spajati. 

„Činjenica je da smo se saglasili da bez obzira na sve šta je region prošao od 90-ih naovamo nakon raspada Jugoslavije, ako želimo da idemo naprijed, moramo se okrenuti onim stvarima koje nas spajaju, a da kroz dijalog i zajedništvo rješavamo ona pitanja koja su još uvijek otvorena i koja izazivaju pažnju, ne samo regiona već i međunarodne zajednice“, rekao je Bošković na konferenciji za medije u Budvi, javlja Anadolija.

Istakao je da su najbolji okvir za prezentovanje zajedničkih ideja evropske i evroatlantske integracije. 

„Od pet članica ove inicijative, tri su već članice NATO-a. Sigurni smo da će narednih mjeseci to biti i Makedonija i nastavićemo da promovišemo put BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, uvažavajući specifičnu situaciju kakvu BiH ima kada je u pitanju njeno unutrašnje uređenje“, kazao je Bošković. 

On je iskazao nadu da će i neke države postati buduće članice A-5 inicijative. 

2018111423342118239018454WebSa konferencije u Budvi, foto:AA

„Dali smo jedan doprinos da Srbija, Kosovo i Slovenija u što kraćem roku postanu članice ove inicijative, kao jedan od preduslova za njihove kasnije integracije u Sjevernoatlantski savez. Naravno, poštujemo i drugačija mišljenja, ono što su pojedinačne odluke država, ali ponavljam da je fokus ove inicijative na zajedništvo, a da se otovrena pitanja rješavaju dijalogom“, poručio je Bošković. 

Lora Kuper, pomoćnica asistenta američkog državnog sekretara za odbranu, kazala je da SAD ostaje posvećen bezbjednosti Jugoistočne Evrope na dugoročnom planu. 

„Istorija dokazuje da smo jači kada sarađujemo zajedno. Naša snaga leži u odnosima nas kao saveznika“, kazala je Kuper. 

Ministri zemalja članica A-5 potpisali su zajedničku izjavu o saradnji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.