Erasmus + program podržava internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore
foto: UCG

Erasmus + program podržava internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore

Internacionalizacija je oduvijek bila jedno od strateških opredjeljenja Univerziteta Crne Gore, počev od prvog potpisanog sporazuma sa partnerskim univerzitetom 1975. godine do današnjih 138 sa univerzitetima iz 37 zemalja.

To je poručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić na danas održanom Info danu Erasmus + programa, u organizaciji Nacionalne Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori. 

„Snaženju te internacionalne mreže saradnje i razmjene ideja i znanja, osim naše potrebe, želje i pregalaštva, značajno su doprinijeli međunarodni programi saradnje, a posebno oni finansirani fondovima Evropske unije“, kazao je rektor Nikolić, osvrnuvši se na raniji program Tempus  koji je bio značajna podrška za izgradnju kapaciteta i reformu sistema visokog obrazovanja.

„Od 2014. godine, kroz Erasmus + program, Univerzitet Crne Gore je nastavio dobru praksu učešća u projektima za izgradnju kapaciteta i projektima za kreditnu mobilnost. Ove godine UCG je dobio grant za koordinatorski projekat koji će se realizovati na nivou Rektorata sa još pet njih u kojima je Univerzitet u svojstvu partnertske institucije. Kad uzmemo u obzir projekte koji se trenutno realizuju, dolazimo do brojke od dva koordinatorska i 12 projekata u kojima smo partner-  institucija“, naveo je rektor Nikolić.

Kada je u pitanju, dodao je on,  kreditna mobilnost u okviru Erasmus+ programa sklopljeno je 79 ugovora za kreditnu mobilnost, u okviru kojih su 430 studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja bili na razmjeni. U istom periodu na Univerzitetu Crne Gore boravilo je 49 studenata i 156 članova osoblja partnerskih Univerziteta. 

„Mobilnost je od neprocjenjive važnosti za studente, akademsko i neakademsko osoblje i njihov dalji profesionalni razvoj“, zaključio je rektor Nikolić.

Šefica Erasmus Nacionalne kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević kazala je da je  Univerzitet Crne najveći korisinik Erasmus + programa na nacionalnom nivou te da već skoro dvije decenije učestvuje u velikom broju projekata koji su uticali na povećanje kvaliteta visokog obrazovanja u svim njegovim segmentima. Takođe je istakla da će ova godina biti jako važna u pogledu učešća Crne Gore u Erasmus + programu, zbog izmijenjenih okolnosti učešća pojedinih država i povećanog budžeta na raspolaganju za zemlje Zapadnog Balkana. Ona je istakla da reformski napori univerziteta, kao i Crne Gore, ne bi bile moguće i da nije podrške Evropske unije, citirajući riječi jednog Erasmus studenta: „Da je Erasmus jedino što je Evropska unija uradila, to bi bio dovoljan razlog da ona postoji”, i da opstane, kazala je.

Crna Gora je ostvarila zavidne rezultate u prošlogodišnjem konkursima, učešće u šsst projekata izgradnje kapaciteta, a u jednom učestvuje kao lider. Drljević je istakla i važnost uključivanja u neke segmente Erasmus + programa, koji nisu toliko iskorišćeni, kao što je program Žan Mone, posebno uzimajući u obzir stratešku orjentaciju Crne Gore za EU integracijom.

tumber1

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav kazao je da će uskoro na raspolaganju biti dodatnih pet miliona eura za stipendiranje zajedničkih master programa, za države Zapadnog Balkana, po programu Erasmus Mundusa,  čime će se omogućiti oko 100 dodatnih stipendija za mlade ljude.

„Snažno vjerujem da će ovo motivisati više studenata da iskoriste ovu priliku i prijave se na univerzitete koji najbolje odgovaraju njihovim istraživačkim potrebama“, kazao je Orav ohrabrujući prisutne studente da se na Info danu upoznaju sa detaljima programa i prenesu svoje znanje i ostalim zainteresovanim korisnicima programa.

Državni sekretar iz Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović kaže da je Crna Gora prepoznala značaj programa mobilnosti, pogotovo stoga što su istraživanja na evropskom nivou pokazala da je jednom od tri studenta koji učestvuju u programima ponuđen stalan posao.

„Svršeni studenti sa međunarodnim iskustvom imaju za 50% manju mogućnost da budu dugoročno nezaposleni; 64% poslodavaca istaklo je da ima tendenciju da studentima koji su imali međunarodno iskustvo daju veću profesionalnu odgovornost; dok 44% studenata sa međunarodnim iskustvom ima veću mogućnost za menadžerske pozicije u okviru prvih deset godina ulaska na tržište rada“, kazao je  Mitrović. On je dodao da preko 300 studenata godišnje koristo programe razmjene i pozvao studente da na stranici Ministarstva prosvjete  prate konkurse stranih Vlada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.