Hrapović poručio: Zadržaćemo najbolji medicinski kadar
Kenan Hrapović

Sastanak sa studentima medicine i mladim ljekarima

Hrapović poručio: Zadržaćemo najbolji medicinski kadar

Ministarstvo zdravlja Crne Gore će podržati najbolje studente medicine i mlade ljekare i omogućiti im usavršavanje u najreferntnijim ustanovama, kako bi svoja stručna znanja primjenjivali u svojoj zemlji i omogućili kontinuitet stabilnog i održivog sistema zdravstva , poručio je crnogorski ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.

 Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, ministar Hrapović, sa saradnicima i koordinatorkom studijskog programa Farmacije na Medicinskom fakultetu, doc.dr Zoricom Potparom, razgovarao je danas u Ministarstvu zdravlja sa studentima medicine i mladim ljekarima, koji su tokom studija imali najveće prosječne ocjene i postigli najbolje rezultate.
 
"Naš cilj je da najbolje zadržimo u zdravstvenom sistemu Crne Gore i omogućimo da trenutno najsvježija i najbolja medicinska znanja uzmete iz najreferentnijih ustanova iz Evrope, a Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja imaju volju i to mogu da vam obezbijede", kazao je Hrapović, napominjući da današnji susret označava novu eru u kreiranju kadrovske politike kada je medicina u pitanju.
 
Vlada Crne Gore, prema njegovim riječima, kroz budžet Ministarstva zdravlja svake godine opredjeljuje 700 000 eura za kontinuiranu medicinsku edukaciju.

Takođe, od 2013. do kraja 2017.godine Vlada je omogućila radno angažovanje 300 novih ljekara u crnogorskom zdravstvenom sistemu, što zajedno s ljekarima iz privatne prakse dovodi do nivoa 3,3 ljekara na 1000 stanovnika, čime se bližimo evropskom prosjeku koji iznosi 3,7 ljekara. 

Govoreći o kapacitetima i izvrsnosti crnogorskih ljekara, kao i ulaganjima Vlade Crne Gore u kadrovske potencijale, ministar je podsjetio da je nedavno dr Nemanja Radojević, kroz program kontinuirane medicinske edukacije, na poziv Hardvard univerziteta, među sedam hiljada aplikanata iz cijelog svijeta izborio mjesto među pet najboljih i tamo nastavio svoje stručno usavršavanje. 

GetImage1

Sa sastanka
 
Pozdravljajući okupljene studente, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta i ljudske resurse u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović kazala je da zadatak zdravstvenih vlasti da prepoznaju prave talente i buduće lidere u ovoj oblasti koji će biti u stanju da preuzmu odgovornost u budućem periodu, da znaju, da imaju viziju, da se bore za ciljeve i da na tom putu ne posustaju.

"Vi ste uzor mlade generacje i to je jako važno za nas, zato što ćete biti u mogućnosti da preuzmete teret crnogorskog zdravstvenog sistema u budućnosti" naglasila je Miranović.
 
Nastavni tim Medicinskog fakulteta nastojaće da kroz implementaciju protokola, novih standarda i novih nastavnih jedinica, omogući studnetima da usavrše svoja znanja, u želji da ta ista znanja kasnije implementiriju u naš zdravstveni sistem, kazala je doc.dr Zorica Potpara. 

Dr Branko Lutovac, koji je diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a u Beogradu završio specijalističke akademske studije iz imunologije, prije mjesec dana završio specijalizaciju iz pedijatrije i trenutno je na doktorskim akademskim studijama, odlučio je da se vrati u svoju zemlju i kako je kazao, da da lični doprinos unapređenju zdravstvenog sistema. 
 
"Upravo ovakav način kojim Ministarstvo zdravlja prepoznaje mlade potencijale i brine o mladim ljudima, predstavalja fenomenalnu sinergiju gdje zajedno možemo da doprinesemo ozdravljenju zdravstvenog sistema. Pored toga što je naš sistem često meta negativnih kritika, ipak kada boravite negdje u okruženju, zapravo uočite kolike su prednosti našeg sistema, a i naučite da cijenite ono što imate", kazao je dr Lutovac.
 
Najbolji student svoje generacije, sada specijalista interne medicine u KCCG, dr Vasilije Bošković, zahvalio je Ministarstvu zdravlja što je prepoznalo njihov trud i rad i rezultate, kao i što su im pružili podršku na putu ka zajedničkom cilju, kako je kazao, da služe našem narodu, prije svega kao dobri ljudi, a onda kao izuzetni profesionalci.
 
"Njihova podrška predstavlja nama garanciju i vjetar u leđa da se i dalje trudimo, radimo i osvajamo nova znanja i nova iskustva. I sve što je do sada radilo Ministarstvo zdravlja zaslužuje poštovanje, što je garancija posvećenosti Vlade da unapređuje zdravlje svog naroda. Ja zaista nikada nisam imao dilemu da li ću raditi negdje vani. Od samog početka i prije nego sam upisao medicinu znao sam i to mi je uvijek bio cilj da doprinesem svom narodu i svojoj državi. Tako će i biti i u budućnosti",poručio je dr Bošković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.