Ambasador Francuske izvinio se Vučiću i Srbiji: Raspored sjedjenja u Parizu je greška za žaljenje
Foto:Tanjug

Ambasador Francuske izvinio se Vučiću i Srbiji: Raspored sjedjenja u Parizu je greška za žaljenje

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je uputio izvinjenje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sjedjenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu.

"Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja", rekao je Mondoloni gostujući na Prvoj.

Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on u nedjelju prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju. "Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zasjedničku pobjedu, uoči najavljene posjete francuskog predsjednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas", istakao je Mondoloni.

Tan20181181959101251620x0

Frederik Mondoloni Foto:Tanjug

Dodao je da je riječ o nespretnosti koja je, kako je ocijenio, za žaljenje. Na pitanje kako komentariše novinske naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog toga, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnost za žaljenje. "I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za izvinjenje", poručio je Mondoloni.

Raspored sjedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mjesta koje je dobio Hašim Tači - odmah iza ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na pitanje šta je greška, da li lista zvanica, protokol po abecednom redu i šta znači raspored sjedenja po abecednom redu, ambasador Francuske kaže da je greška ''vidljivost slika (na televiziji) koje smo imali i koje su šokirale zvaničnike i srpski narod.

"To su slike, ali realnost je da nije bilo značajnijeg protokolarnog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, a kako su se stvari odvijale, Tači je možda bio u fokusu kamera. Treba biti na tom mjestu i vidjeti kako se to zaista desilo...", navodi Mondoloni.

Na konstataciju novinara da nije demantovao pojedine medije da je Tačiju prodato mjesto na ceremoniji pored predjkednika Rusije Vladimira Putina, Mondoloni je rekao da želi da govori o ozbiljnim stvarima i da niko u Srbiji ne vjeruje u takve stvari.

Na pitanje ko je imao bolje mjesto, Tači ili Vučić, Mondoloni kaže da ne mjeri stvari tako. "Mislim da je Srbija imala značaj u Prvom svjetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj. U Prvom svjetskom ratu naše bratstvo je po oružju. U Parizu je padala kiša, u Beogradu je bila divna ceremonija i zahvalio bih ministru Dačiću na prisustvu".

Na konstataciju voditelja da se Mondoloni u ime predsjednika Emanuela Makrona i Francuske izvinio predsjedniku Srbije, ambasador je rekao da sa Srbijom žele da obilježe jako prijateljstvo.

"Makron će doći u posjetu početkom decembra, a to je jak gest jer Francuska nije imala posjetu predsjednika već 17 godina Srbiji. Želimo da radimo sa Srbijom više na ekonomskom planu. Na kulturnom planu želimo da francuski jezik bude prisutniji. Imamo puno stvari koje želimo da radimo", kazao je Mondoloni.

Zahvalio je da predsjedniku Srbije Vučiću što je došao u Pariz na obilježavanje Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.