Zbog nepravilnosti vraćeno nekoliko master i doktorskih radova
UCG

Da se isprave

Zbog nepravilnosti vraćeno nekoliko master i doktorskih radova

Od usvajanja odluke o korišćenju iThenticate softvera za utvrđivanje plagijata do juče je realizovana 151 provjera, prilikom čega je zbog utvrđenih nepravilnosti na ispravke vraćeno nekoliko master i doktorskih radova, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako objašnjavaju, softver se koristi, prije svega, u kontekstu prevencije plagijarizma, a za navedene radove, provjera putem softvera se obavlja prije dostavljanja na uvid javnosti, kako bi se, u slučaju da se utvrdi da postoje elementi koji ukazuju na plagijat, preventivno djelovalo i izvršile potrebne korekcije.

“Do sada, ovom procedurom, vraćeno je na korekciju nekoliko magistarskih radova i doktorskih disertacija, gdje je riječ bilo o dodatnim pojašnjenjima i ispravkama, usljed uočenih nepravilnosti. Shodno pomenutoj odluci 'Kandidat je dužan da koriguje sporne djelove u roku od 30 dana od dana dostavljanja sugestija komisije. Ukoliko korišćenjem softvera za utvrđivanje plagijata bude potvrđeno da lice čije se autorsko djelo provjerava nije korigovalo sporne djelove, komisija na osnovu prikupljenih dokaza u prethodnom postupku priprema mišljenje za Senat, odnosno vijeće organizacione jedinice.' Međutim, takvih slučajeva nije bilo, te ovom metodom do sada nije utvrđen plagijat", saopšteno je Dnevnim novinama iz UCG.

Takođe, oni ističu da dinamika provjere zavisi od produkcije magistarskih i doktorskih radova i publikacija.

Podsjećamo, odluka o korišćenju Ithenticate softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore donjeta je 12. aprila ove godine i njom su utvrđena pravila, namjene, ciljevi i procedure korišćenja softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.