Vijek od kraja I Svjetskog rata, Makron: Nove ideologije manipulišu religijama
Foto:Tanjug/AP

Ceremonija u Parizu

Vijek od kraja I Svjetskog rata, Makron: Nove ideologije manipulišu religijama

Polaganjem vijenaca na Spomeniku Neznanom junaku i komemoracijom ispred Trijumfalne kapije u Parizu obilježena je 100. godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata.

Obilježavanje godišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu organizovao je francuski predsjednik Emanuel Makron koji je sa suprugom prethodno priredio svečani prijem u Jelisejskoj palati, javlja Anadolija.

Prijemu u Jelisejskoj palati prisustvovalo je 47 predsjednika država, 23 premijera i čelnici 15 međunarodnih organizacija. 

Među zvanicama su bili i crnogorski predsjendik Milo Đukanović te najviši zvaničnici iz regiona, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića. 

2018111123336810738933733Web

Foto:Anadolija

Po prijemu su lideri zemalja iz Jelisejske palate autobusima otišli do centra grada te šetali do Trijumfalne kapije i Spomenika Neznanom junaku. 

Uporedo s tim, obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Tramp koji nisu prisustvovali prethodnom prijemu u Jelisejskoj palati, već su na Trijumfalnu kapiju stigli vlastitim službenim vozilima. 

Francuski predsjednik je na obilježavanju 100. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata kazao da nove ideologije nastoje manipulisati religijama.

Makron je tom prilikom podsjetio kako je tokom rata u Evropi ubijeno oko 10 miliona ljudi, a šest miliona je ranjeno, prenosi AA

Dodao je kako je Francuska zagovarala pravo i slobode. Tokom te četiri godine, ukazao je, "Evropa je umalo izvršila samobistvo - sa deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja".

"Svijet je otkrio razmjere rana koje je skrivao žar borbi. Suze umirućih smjenjivale su se suzama preživjelih", rekao je, dodavši da su mladići iz cijelog sveta umirali za sela za koja nikad nisu ni čuli.

DoekPariz5
Foto:Press služba Predsjednika

Makron je u govoru istakao značaj patriotizma Francuza koji su se borili 1914, a vrijednosti patriotizma suprotstvio je - nacionalizmu.

"Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz cijelog svijeta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja vječna odanost naših mrtvima", naglasio je Makron, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, potrebno je pred narodom potvrditi ogromnu odgovornost, djeci prenijeti svijet o kakvom su prošle generacije sanjale.

"Za naš svijet sviće zora novog doba, zora civilizacije koja čovjekove sposobnosti uzdiže do najvećih visina", poručio je, pozvavši na "dostojanstveno suočavanje sa sudom budućnosti".

Ipak, izrazio je zabrinutost da bi se ”stari đavoli“ mogli opet pojaviti.

”Nove ideologije manipulišu religijama. Istorija prijeti da se nastavi tragični tok“, upozorio je Makron.

2018111123336789238933291Web

Foto:Anadolija

Nakon njegovog govora, izvedeno je djelo francuskog umjetnika Josepha Mauricea Ravela koji je preminuo 1937. godine.

Nakon dvosatnog programa, učesnici komemoracije su otišli na ručak koji su u čast visokih zvanica organizovali francuski predsjednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.