Smolović:
Smolović, foto:Screenshot

Bijelo Polje ima perspektivu za dalja ulaganja

Smolović: "Rada" će premašiti potrebe cg tržišta, razvojni projekti promijeniti sliku opštine

Proizvodnja vode u rekonstruisanoj fabrici "Rada" u Bijelom Polju koja uskoro počinje od velikog je značaj za cijelu Crnu Goru, kazao je gradonačelnik Petar Smolović. On je u intervjuu Infobirou kazao da će projekti valorizacije Đalovića pećine i Bjelasice promijeniti sliku Bijelog Polja i pretvoriti ga u novu turističku destinaciju.

Govoreći o ponovnoj proizvodnji mineralne vode u fabrici "Rada" ukupnog kapaciteta 100 miliona litara, naglašava da će se zadovoljiti sve potrebe Crne Gore za mineralnom vodom.

"Trenutni uvoz mineralnih voda u Crnu Goru je oko 40 miliona litara godišnje", kazao je Smolović i dodao da će Rada s obzirom na nove proizvodne mogućnsti izoziti vodu, u prvom redu, zemljama okruženja.

Untitled

Foto:Screenshot

Podjsetio je da je lokalna uprava u prethodnom periodu  formirala šest biznis zona, što sada daje rezultate.Osvrnuo se na otvaranje novog tržnog centra Elkos, te nove proizvodne linije kompanije Merkator, prodaju Vunarskog kombinata, na čijem prostoru je kompanija Dulović već uposlila svoje kapacitete i u kojem bi uskoro i kompanija Bravera-Sport Vision trebala da otpočne proizvodnju. Naglasio je i da kompanija Mesopromet nakon razornog požara, obnavlja i proširuje fabriku.

"Tako da, osim Kisjele vode, mi skoro da nemamo bivših državnih preduzeća koja nijesu restrukturirana. Naravno, ona sada rade u manjem obimu i sa manje radne snage, jer su sada neke nove, modernije tehnologije, ali nama je bitno da je većina njih u funkcionalnom stanju i da polako rastu i razvijaju se, odnosono pokazuju da Bijelo Polje ima perspektivu za dalja ulaganja", istakao je Smolović dodajuči da postoji interesovanje investitora za biznis zone što najavljuje i neke nove investicije u Bijelom Polju.

Podsjetio je da je vrijednost projekta valorizacije Đalovića pećine 13 miliona eura i u cjelosti kompletna finasirana od strane Vlade kroz kapitalni budžet. Projekat se sastoji iz tri faze, proboj puta do manastira Podvrh, izgradnja žičare tj. gondole preko kanjona rijeke Bistrice do ulaza u pećinu, i uređenje enterijera pećine.

"Radovi se odvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, plan je da kompletan projekat bude u funkciji do kraja 2020. godine.", rekao je predsjednik opštine Bijelo Polje ističući da se riječ o kapitalnoj investiciji po kojoj će biti prepoznato ne samo Bijelo Polje, već i čitava Crna Gora. Procjenjuju se da će Đalovića pećina, impozantne unutrašnjosti i sadržaja, imati minimalno 150 hiljada posjetilaca.

Dodao je i da radovi na izgradnji ski centra Cmiljača teku predviđenom dinamikom. Vrijednost četvorogodišjeg projekta je oko  22 miliona eura i takođe se finansira iz kapitalnog budžeta, uz podršku Vlade.

"Prvih 5 kilometara puta je već asfaltirano.Proboj ostalih  10 kilometara  je u završnoj fazi. Idejni projekat žičare je završen a rok za žičaru je 18 mjeseci i teče od juna", kazao je on dodajući da je prokrčena šuma trasom kuda će proći žičara i da se u maju očekuje njena montaža.

"Kompletan projekat će biti funkcionalan prije 2022. godine", uvjerava Smolović što će promijeniti sliku Bijelog Polja i pretvoriti ga u novu turističku destinaciju ali i poboljšati  valorizaciju poljoprivrednih resursa.

"Povezivanjem ski centra Cmiljača, sa ski centrima Žarski u Mojkovcu i onog u Kolašinu, sjever Crne Gore prerašće u renomiranu turističku destinaciju kako zimskog tako i ljetnjeg, planinskog turizma", kaže prvi čovjek Bijelog Polja uz veliku zahvalnost Vladi Crne Gore na podršci.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.