Oduzeta imovina vrijedna skoro 30 miliona eura stečena krivičnim djelom
Marijana Laković

100 istraga u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije

Oduzeta imovina vrijedna skoro 30 miliona eura stečena krivičnim djelom

Pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković kaže da očekuje da će Evropska komisija prepoznati, kao i do sada u svim izvještajima, stabilan napredak koje su crnogorske institucije ostvarile na putu ka EU.

 U razgovoru za Pobjedu, Laković ističe da je vladavina prava oblast koja traži kontinuirane rezultate i u nekim oblastima postoje izazovi, ali da su naše institucije odlučne da sve raspoložive resurse usmjere u pravcu ostvarivanja ubjedljivih rezultata u tim oblastima.

“Evropska komisija nam dostavlja polugodišnje presjeke njihovog viđenja napretka vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24, bilo da se radio Izvještaju o Crnoj Gori koji nam dostavljaju jednom godišnje ili nezvaničnih radnih dokumenata, kao što je i dokument o kojem govorite. Kako sa našim evropskim partnerima imamo iskren i otvoren odnos ni u ovom dokumentu za nas, sigurna sam, neće biti iznenađenja. Dakle, očekujemo da će Evropska komisija prepoznati stabilan napredak u više značajnih aspekata jačanja vladavine prava, cijeneći konkretne rezultate koje su naše institucije ostvarile”, istakla je ona.

Prema njenim riječima takođe, neće izostati napomene sa njihove strane kada je riječ o oblastima u kojima bismo trebali da ostvarimo vidljivije rezultate, čega smo svjesni i kontinuirano radimo na prevazilaženju izazova sa kojima se u pojedinim oblastima srijećemo.

“Državni organi su odlučni da sve raspoložive resurse usmjere u pravcu ostvarivanja još ubjedljivijih rezultata u oblastima u kojima treba postići vidljiviji napredak”, izjavila je Laković.

Na pitanje ima li Crna Gora rezultate koje će EK prepoznati Laković kaže da smo u potpunosti posvećeni novom pristupu pregovorima, koji je znatno strožiji u odnosu na prethodna proširenja i prema kojem se pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju na kraju procesa.

“Činjenica koja govori u prilog prepoznatog napretka od strane naših evropskih partnera u oblasti vladavine prava je da je Crna Gora do danas otvorila pregovore u 31 poglavlju, pregovori su privremeno zatvoreni u tri pregovaračka poglavlja, dok se uskoro očekuje da će i preostala dva poglavlja biti otvorena. To je uspjeh kojim se ne može pohvaliti nijedna država koja pretenduje da bude članica Evropske unije. Svakako, očekujemo da će Evropska komisija prepoznati rezultate u procesu reforme pravosuđa, odnosno rezultate koje smo postigli ne samo kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni okvir, već i primjena zakona posebno kada je riječ o veoma zahtjevnom, za primjenu, sistema profesionalnog ocjenjivanja sudija i državnih tužilaca. Takođe, očekujemo da će prepoznati najnovije aktivnosti Uprave policije i državnog tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou, pranja novca, privremeno oduzete imovine, kao i zapljene narkotika”, navodi Laković.

Dodaje da je sprovođenjem sveobuhvatnih i temeljnih reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa i uspostavljanjem savremenog zakonodavnog okvira i njihovom implementacijom Crna Gora  pokazala puni demokratski kapacitet da primjenjuje najsavremenije evropske standarde u ovoj oblasti.

“Pokrenute istrage protiv više od 100 lica za krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, dovoljno govori o doprinosu Uprave policije i državnih tužilaca u izgradnji pravednog i bezbjednog društva, kao preduslova ukupnog napretka Crne Gore. U krivičnom postupku u prethodnom periodu na osnovu sporazuma o priznanju krivice vrijednost oduzete imovinske koristi stečene krivičnim djelom je skoro 30 miliona eura. Tako je, samo u jednom slučaju, juna 2018. Specijalno državno tužilaštvo predložilo, a sud blokirao sredstva u ukupnom iznosu od skoro 63 miliona eura. Istakla bih da je od osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva privremeno blokirana ogromna imovina, a postoji procjena (naravno ne i definitivna jer je teško dati takvu procjenu) da je ova imovina vrijednosti do 100 miliona eura”, istakla je ona.

Laković naglašava i da je na crnogorskim granicama zaplijenjeno više tona droge, čime je spriječen njen ulazak u Crnu Goru i dalja distribucija u zemlje Evropske unije.

“Zaplijenjene su nelegalne cigarete u vrijednosti od preko 10 miliona eura. Međutim, i pored ostvarenog napretka pred nama je i dalje puno posla, prije svega u realizaciji svih onih preporuka koje smo dobili od naših evropskih partnera sadržanih u izvještajima o Crnoj Gori, kao preporuka i ugovornih tijela Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope. Uvjereni smo da će crnogorske institucije i u narednom periodu imati odgovor na sve izazove, nastaviti da postižu značajne rezultate i daju doprinos demokratizaciji društva, a samim tim i podići stepen povjerenja naših građana i građanki u svoj rad”, objašnjava Laković.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.