Makron organizovao večeru za svjetske lidere, centralna ceremonija danas (FOTO)
Foto:Anadolija

Stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata

Makron organizovao večeru za svjetske lidere, centralna ceremonija danas (FOTO)

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Pariz je domaćin više od 70 šefova država i vlada širom svijeta. Domaćin proslave francuski predsjednik Emanuel Makron sinoć je organizovao večeru za svjetske lidere.

Među brojnim liderima večeru si prisustvovali turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i američki predsjednik Donald Trampa, koji su se srdačno pozdravili i kratko razgovarali. Na večeru u poznatom pariškom muzeju  Orsej stigli su, između ostalih, i Angela Merkel, kancelarka Njemačke, kao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te srbijanski lider Aleksandar Vučić. 

a0061

Đukanović sa suprugom Lidijom

Ceremoniji proslave 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu trebao bi prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

60247886375533imagea911541879953182

Premijer Luksemburga Havijer Betel /desno sa suprugom Gotije Destanejem/lijevo

Trijumfalna kapija na vrhu Jelisejskih polja biće mesto centralne komemoracije u nedelju prije podne.

Pariz će biti pod pojačanim mjerama bezbjednosti sa oko 10.000 pripadnika snaga bezbjednosti raspoređenih po ključnim mjestima obilježavanja stogodišnjice.

2018111023336159238916568Web

Foto:Anadolija

Mirovni sporazum potpisan je 11. novembra 1918. godine i tim povodom će danas u Parizu biti i zvanično obilježavanje ove godišnjice. 

Austro-Ugarska je u ljeto 1914. godine objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije, 28. juna, u Sarajevu. 

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera. 

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su imale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. Naime, poginulo je 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.