Na višeboju ”Kozara 2018” 350 izviđača iz BiH, CG, Hrvatske i Srbije
Foto:Anadolija

Nastavljena tradicija

Na višeboju ”Kozara 2018” 350 izviđača iz BiH, CG, Hrvatske i Srbije

U Prijedoru se danas na Izviđačkom višeboju „Kozara 2018“ okupilo 350 članova izviđačkih odreda iz 17 gradova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, koji će u 12 izviđačkih disciplina pokazati spretnosti i umijeće, ali i kroz druženja razvijati poznanstva i prijateljstva, javlja Anadolija.

„Počeci Izviđačkog višeboja 'Kozara' datiraju od 1973. godine, kada je učešće uzelo negdje oko 20 ekipa sa područja bivše Jugoslavije i to takmičenje sa nekim manjim prekidima u određenim periodima, ponovo nastavljamo. Od 2013. godine tradicionalno u novembru mjesecu organizujemo višeboj. Zašto u novembru? Zato što je 14. novembra 1953. naš Odred 'Dr. Mladen Stojanović' formiran i onda smo odlučili da takmičenje pomjerimo za taj datum i ujedno da obilježimo dan Odreda i organizujemo tada višeboj“, izjavio je za Anadoliju Ernest Badnjević, predsjednik Odreda izviđača ”Dr. Mladen Stojanović”. 

On je rekao da će se na Višeboju takmičiti izviđači u svojim disciplinama, a učenici prijedorskih osnovnih i srednjih škola u rješavaju izviđačka pitanja. Naglasio je da sa uključivanjem učenika u takmičarski dio popularišu izviđačku organizaciju što za rezultat ima da iz godine u godine privlači sve više mladih u članstvo.

Odred izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ i Savez izviđača grada Zenica u proteklom vremenu su zajednički realizovali niz projekata uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, te će aktivnosti i dalje nastaviti. 

2018111023335837538908177Web

Foto:Anadolija 

„Već sedmu godinu realizujemo interetničke projekte koje finansira Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini. Ove godine realizujemo projekat koji smo nazvali 'Jednostavno prijateljstvo'. Za ove godine postali smo veliki prijatelji sa izviđačima iz Prijedora. I ne samo sa njima, jer su izviđači jedno od najvećih svjetskih porodica. Trenutno u svijetu ima oko 40 miliona skauta. Ovogodišnji projekat će se realizovati u osam različitih faza, a ovo je prva“, kazao je Edin Šarić predsjednik Saveza izviđača grada Zenice. 

Među izviđačima koji učestvuju na Izviđačkom višeboju bilo je i onih koji su prvi put u Prijedoru. Među njima su izviđači iz Niša.

„Nadamo se da ćemo dobro proći jer smo se dobro spremali. Ja sam u odred izviđača učlanjena od prvog razreda osnovne škole i već sam član oko desetak godina. Sviđa mi se jer je dosta druženja. Najdraže mi je što puno putujem i što upoznajem nove ljude. To volim i zato sam dugo u izviđačima”, rekla je Anđela Gojković iz Izviđačkog društva „Lola“ iz Niša.

Prema njenim riječima njihovo društvo broji preko 200 članova koji su različite životne dobi, od poletaraca do onih koji su zašli u poznije godine. Ističe da među njima ima veliki broj planinki.

„Prvi put sam u Prijedoru. Sviđa mi se grad. Lijep je. Naš odred broji oko 40 članova, najviše je mlađih. Član sam devet godina. Bili smo na raznim takmičenjima u Bosni, u Varešu, Banjaluci, Trebinju. Najviše me privlači druženje i putovanje. U svaki grad koji dođem u Bosni imaću društvo“, rekao je član Odreda izviđača „Orjen“ iz Herceg Novog David Bleniša.

I Monika Feher iz Izviđačkog kluba ”Javor” iz Osjeka je rekla da je izviđačima privuklo dobro društvo i veliki broj putovanja.

„Bila sam ispred Saveza izviđača Hrvatske i u Južnoj Koreji. U izviđače sam krenula u sedmom razredu osnovne i stvarno mi je lijepo“, kazala je Feher.

Lokalna zajednica dala je punu podršku aktivnostima Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas je rekao ”izviđači sa bivših jugoslavenskih prostora mnogima bi trebali biti uzor”. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.