Odgođen dolazak broda Polar Empress i potraga za naftom
Žarko Lukšić

Odgođen dolazak broda Polar Empress i potraga za naftom

Brod Polar Empress, koji je danas trebalo da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja, radi eventualne eksploatacije nafte i gasa, ipak će u naše teritorijalne vode ući 14 . novembra, saopštio je za TVCG načelnik Odjeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

Lukšić kaže da su pripreme u toku.

"Dolazak glavnog broda Polar Empress, odgođeno je za 14. novembar. Već na 12 nautičkih milja nalaze se brodovi koji vrše preventivnu podjelu flajera svim plovnim objektima u zoni odgovornosti Crne Gore", rekao je Lukšić.

Kasno popodne 14. novembra stiže glavni brod Polar Empress dug 117 metara, nakon toga počinje istraživanje saopštio je Lukšić.

"Redovna procedura je upozorenje pomorcima za seizmička istraživanja. U saradnji sa resornim ministarstvom  saobraćaja i pomorstva i Lučkim kapetanijama Bar i Kotor, Uprava je sastavila oglas koji ćemo emitovati od ponedjeljka 21. novembra. Planirani su radovi u trajanju od 34 dana u zavisnosti od vremenskih uslova", saopštio je Lukšić.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

"Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svjetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas", kazao je Lukšić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.