Kuća u Bijelom Polju dobitnik međunarodne građevinske nagrade CEMEX 2018
Stambena kuća u BP, dobitnica nagrade

U konkurenciji sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta

Kuća u Bijelom Polju dobitnik međunarodne građevinske nagrade CEMEX 2018

Veličanstvena stambena kuća u Bijelom Polju dobitnica je međunarodne Građevinske nagrade CEMEX 2018, koja se već gotovo trideset godina dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Porodična kuća u Bijelom Polju osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, a kao predstavnika Crne Gore odabrao ju je Odbor nacionalne Građevinske nagrade, u čijem su sastavu bili: mr. Mladen Gogić, dipl. ing. gradjevine, prof. dr Duško Lučić, dipl. ing. gradjevine i Julijana Vuković, dipl.ing arhitekture, saopšteno je CEMEX kompanije.

Arhitektonsko rješenje projekta djelo je renomiranog arhitekte prof.dr Rifata Alihodžića iz kompanije ARHING inženjering DOO iz Podgorice.

Projekat konstrukcije izveo je Ivan Maretić, dipl.ing građevine, a izvođač radova je kompanija INTESA DOO, Bijelo Polje.

„Pored internacionalne kompanije CEMEX, koja organizuje ovu važnu manifestaciju posvećenu arhitekturi, zahvalnost dugujem i crnogorskom žiriju koji je prepoznao vrijednost projekta i omogućio mu da se on nađe u finalu međunarodnog takmičenja u Meksiku. Međunarodne nagrade iz arhitekture rijetko stižu u naše prostore, tako da ovo nije samo moj uspjeh, već važno priznanje i za Crnu Goru, zato što je pokazalo da se vrijedna arhitektonska djela mogu stvarati i ovdje.  Nadam se da će ovo veliko priznanje pozitivno uticati i stimulisati ne samo na moje studente, već i na cijeli struku, da teže kvalitetu arhitektonske produkcije i izbjegavaju osrednjost koja je, na žalost, dominantna u slici naših gradova.“, izjavio je po dobijanju nagrade prof.dr Rifat Alihodžić, dipl.ing.arhitekture.

VRResidentialHouse03Big

Iz kompanije navode da međunarodnim karakterom Građevinska nagrada CEMEX podstiče i nagrađuje talenat u arhitekturi i građevinarstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnost, te podstiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

Kako se dodaje u saopštenju, građevinska nagrada CEMEX uspostavljena je u cilju prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području građevinarstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX.

"Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi", kažu iz kompanije.

 Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska prisutni su na tržištu Crne Gore već decenijama, a više od decenije kompanija djeluje na tržištu Crne Gore kroz filijalu CEMEX Montenegro A.D.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.