Bar: Potraga za naftom, uplovio istraživački brod, iz Ulcinja krenuo protest
Foto:Barski portal

Istraživanja planirana na oko 1.200 kvadratnih kilometara

Bar: Potraga za naftom, uplovio istraživački brod, iz Ulcinja krenuo protest

Jutros je u Luku Bar u osam sati uplovio istraživački brod "Saven Waves", pod panamskom zastavom. Brod je vezan na gatu AD "Port of Adria".

Riječ je o prethodnici istraživačke flotile, koja će istraživati podmorje ispred Bara u potrazi za naftom, sve do 21 decembra, prenose mediji.

Seizmička istraživanja su planirana na oko 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek. 

Uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Iz Uprave za ugljovodonike je saopšteno da kada je riječ o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udio države u tim prihodima definisan je Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. 

“Država će sav prihod od eksploatacije nafte ubirati kroz naknadu za površinu, naknadu za proizvedenu naftu i gas i porez koji iznosi 54 odsto. U konačnom, procjena je da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda od tih aktivnosti”, poručeno je iz crnogorske Uprave za ugljovodonike.

Sat vremena prije nego je uplovio brod u najveće južnojadransko pristanište, iz Ulcinja je krenuo  marš Grupe građana "SOS za Montenegro", u znak protesta protiv ovih istraživanja. Marš će trajati više dana, a cilj je Igalo.

soszamontenegroUlcinjumars

Foto:Barski portal

"SOS za Montenegro" i brojni drugi subjekti i pojedinci protive se istraživanjima jer smatraju da su najdirektnija prijetnja morskoj flori i fauni u područjima koja će biti tretirana.

Oni tvrde da su istraživanja prijetnja morskoj flori i fauni u tretiranim područjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.