Vlada prihvatila Amandman u vezi sa NAVSTAR globalnim pozicionim sistemom
Ilustracija

Vlada prihvatila Amandman u vezi sa NAVSTAR globalnim pozicionim sistemom

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju koja se odnosi na NAVSTAR globalni pozicioni sistem.

Radi se o Informaciji o potpisivanju Amandmana broj 6 za Memorandum o razumijevanju broj IV, Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministra odbrane Kraljevine Belgije i Ministarstva Nacionalne odbrane Kanade i Ministarstva odbrane Danske i Ministra odbrane Francuske Republike i Federalnog Ministarstva odbrane Federalne Republike Njemačke i Ministarstva Nacionalne odbrane Republike Grčke i Ministarstva spoljnih poslova Islanda i Ministarstva odbrane Republike Italije i Ministra odbrane Velikog Vojvodstva Luksemburga i Ministra odbrane Kraljevine Holandije i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške i Ministarstva odbrane Republike Portugalije i Ministra odbrane Kraljevine Španije i Ministarstva Nacionalne odbrane Republike Turske i Državnog Sekretara za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva velike Britanije i sjeverne Irske i Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u vezi sa NAVSTAR globalnim pozicionim sistemom (GPS) i prihvatila predloženi Amandman.

Kako je pojašnjeno iz Vlade, NAVSTAR je globalni sistem za pozicioniranje (GPS) koje je razvilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država i pruža dva nivoa tačnosti kroz uslugu preciznog pozicioniranja (PPS) i standardnog pozicioniranja (SFS).

"PPS sistem pruža najveći stepen tačnosti i zaštitu od ometanja. Pristup sistemu se kontorliše selektivnom dostupnošću i tehnikama za sprečavanje neovlašćenog pristupa. U cilju podrške zajedničkim interesima nacionalne odbrane partnerskih država, organi nacionalne odbrane zemalja potpisnica Memoranduma postaju korisnici ovog sistema. Memorandumom se takođe pruža ovlašćenje i odobrenje da članice mogu da nabave i koriste GPS-PPS korisničku opremu", saopšteno je.

U skladu sa dosadašnjom praksom da svaka nova članica NATO potpiše Amandman Memoranduma, za Crnu Goru je pripremljen Amandman broj 6, koji bi trebalo da potpišu sve članice NATO-a.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.