Rajski papiri i dalje drmaju Evropu
Ilustracija

Italija bi mogla završiti na sudu pravde

Rajski papiri i dalje drmaju Evropu

Rajski papiri, kako je nazvana široko rasprostranjena šema utaje potreza u poreskim rajevima i dalje drma Evropsku Uniju.

I dok su u prvom udaru na meti bili pojedinci i kompanije koji su na tajnim računima krili milijarde od neplaćenih poreza, Evropska Komisija vodi bitku protiv država članica Unije koje su koristile nedozvoljene šeme poreskih olakšica. Preciznije, radi se o  izbjegavanja plaćanja poreza u sektoru jahting turizma i vazduhoplova kroz sprovođenje postupka za kršenje poreskih olakšica koje se primjenjuju u industiji luksuza Italije kao i britanskog ostrva Man.

Evropska Komisija odlučila je da pošalje pisma sa formalno obavještenjem Italiji zbog nepravilnog iznosa PDV-a na lizing jahti. Komisija je takođe odlučila da pošalje obrazloženo mišljenje Italiji zbog njenog nezakonitog sistema izuzeća plaćanja akciza za gorivo koje se koristi za snabdjevanje iznajmljenih jahti u vodama EU. Na kraju, poslato je i zvanično pismo Ujedinjenom Kraljevstvu u vezi sa praksom PDV-a na ostrvu Man u pogledu zaliha i lizinga aviona.

800x1

Pjer Moskovici

Pjer Moskovici, komesar za ekonomske i finansijske poslove, porez i carinu, rekao je da nije fer da neki pojedinci i kompanije mogu pobjeći od obaveza tako što ne plaćaju na nivou Unije utvrđen iznos PDV-a, za proizvode poput jahti i aviona.

“Takav poreski tretman za privatne plovila i avione je očigledno u suprotnosti sa našim zajednički dogovorenim poreskim pravilima i dovodi do velikog poremećaja konkurencije u sektoru pomorstva i avijacije. Imajući ovo na umu, Komisija preduzima mjere prema svima koji pokušavaju da zaobiđu zakone i pravila EU u ovim oblastima.“ kazao je Moskovici.

Sadašnja pravila EU o PDVu dozvoljavaju državama članicama da ne oporezuju usluge kada je njihovo efektivno korišćenje planirano van EU prostora. Ali pravila ne dozvoljavaju generalno smanjenje PDVa bez dokaza o tome gdje se usluga stvarno koristi. Italija je uspostavila sistem PDVa, prema kojim smatra da što je veći brod, manje su šanse da se njegov zakup vrši u vodama EU. Kao posljedica toga, ovo pravilo u velikoj mjeri smanjuje važeću stopu PDV-a.

Trenutna pravila EU o akcizama omogućavaju državama članicama da ne oporezuju gorivo koje koristi kompanija za plovidbu u komercijalne svrhe, odnosno kompanije koje prodaju usluge pomorske navigacije. Međutim, izuzeće treba primjenjivati ​​samo ako lice koje iznajmljuje brod prodaje takve usluge drugima. U suprotnosti sa pravilima EU, Italija dozvoljava iznajmljivanim luksuznim plovilima kao što su jahte, da se kvalifikuju kao "komercijalni" čak i kada se koriste za ličnu upotrebu, što im omogućava da iskoriste oslobađanje od akciza na gorivo koje koriste za napajanje svojih motora.

Slična praksa događa se i na britanskom ostrvu Man. EU regulativom PDVa se oslobađaju samo letjelice koje se koriste u komercijalne svrhe.  Snabdjevanje vazduhoplova, uključujući usluge lizinga, koje se izričito koriste za privatnu upotrebu, ne bi trebalo da budu oslobođene PDV-a ali na ostvu Man jesu. Italija i Velika Britanija sada imaju dva mjeseca da odgovore na argumente koje je Komisija navela. Ako ne postupe u roku od dva mjeseca, Komisija može poslati obrazloženo mišljenje tamošnjim vlastima. Ukoliko Italija ne postupi u naredna dva mjeseca po obrazloženom mišljenju usvojenom o akcizama, Komisija može odlučiti da predmet pokrene pred Sudom pravde EU.

Zbog sličnih manipulacija Evropska Komisija je nedavno zatražila da se uvede jedinstveni prostor PDV-a EU. Time bi, smatraju u Briselu, države članice bile manje sklone prevarama i jedinstveni PDV prostor bi  unaprijedio saradnju između država članica

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.