DPS o skupu u Budvi

"Vašar primitivizma i nacionalističko posijelo, Crnogorci i crnogorsko more preživjeli značajnije ideološke očeve"

Opskurni skup, koji je sinoć u Budvi u prvim redovima okupio srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih videoporuka iz Beograda,sabrao je na samo osvjedočene negatore svega što je crnogorsko, već protivnike temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju civilizovana društva, protivnike i evropske Srbije, saopštila je Demokratska partija socijalista.

U Budvi je sinoć održan skup „Pokoljenja djela sude“, centralna proslava stotinu godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjena u sali Mediteranskog sportskog centra u organizaciji „Srpskog naroda Boke“.

"Na ovom vašaru primitivizma, pokušao se slaviti datum  kada je  ime Crne Gore nestalo a njen narod preživio jezivu golgotu, kada je pogažen državni i nacionalni identitet, a crnogorska dinastija Petrovića prognana... Učesnicima ovog bizarnog skupa, većini na apanažama stranih država - od samoproglašenih  predstavnika srpskog naroda, marioneta šovinističko-klerikalnih ideologija, bizarnih govornika kojima se u pomami i “srpsko more“ priviđalo - u svom šovinističkom transu negirali su čitavu jednu naciju, prijetiti ponovnim prisajedinjenjem drugoj državi, oslobađali i osvajali... Možda ih niko nije obavijestio da je propala veliko-srpska ideologija, doživjela poraz još prije par decenija, i zato je od ikonografije do retorike, skup predstavljao manifestaciju političkog sljepila, inferiornosti i profiterskog nacionalizma u izvedbi isluženih političara, kvazi intelektualaca, klerikalno - šovinsitičkih predstavnika. Da ne spominjemo da mnogi od njih, iako negiraju postojanje države Crne Gore, sa zadovoljstvom priznaju njen budžet kada iz njega pune svoje džepove", ocijenili su iz vladajuće partije.

Nacionalističko  posijelo, kako su ga nazvali, sinoć održano u Budvi, ogoljelo je, navode iz DPSa, politiku i ideologiju kojoj pripadaju konstituenti budvanske vladajuće koalicije.

"Prisustvo Dragana Krapovića, člana Predsjedništva DCG, te Mijomira Pejovića, potpredsjednika te partije i drugih funkcionera, napokon  je pokazalo kojoj  političkoj matrici Bečićeva družina pripada. Prisustvo predsjednika i drugih čelnika Opštine na ovom skupu, sramota je i zastiđe za sve partije koje participiraju u vlasti u Budvi. Iako fizički nijesu bili prisutni, svojim ćutanjem i ignorisanjem učešća Opštine u organizaciji skupa na kojoj se šovinistički šenlučilo u korist propale ideologije, a negirala država Crna Gora, njen identitet i državnost, Crnogorska, SDP, URA, nijesu spasli sebe od političke odgovornosti. Suprotno, dopisali su još jednu ljagu u svojoj političkoj biografiji", smatraju u partiji Mila Đukanovića.

Jučerašnji vašar nacionalističkog primitivizma, tvrde u DPSu, pokazao je čitavoj Crnoj Gori, regionu i Evropi šta je alternativa politici koju predstavlja ta partija i većinska proevropska Crna Gora.

"Na sreću, Crna Gora je više puta pokazala da nije plodno tlo za pomahnitali nacionalizam i šovinizam. Sve svoje rušilačke kapacitete ova nazadna ideologija je do sada pokazala - i 1998, i 2008, 2015. i 2016. Njeni protagonisti završili su na smetlištu istorije ili optuženičkim klupama. Njihova sumanuta ideja je poražena još 1997, a obnavljanjem državnog suvereniteta, članstvom u NATO i napredovanjem u evropskim integracijama, jednom zauvijek je stavljena tačka na sve ove “ideološke zabune” i stranputice kojima se  grupa šovinista i nacionalista juče kretala. I, na kraju da ih podsjetimo da su Crna Gora, Crnogorci i crnogorsko more preživjeli i njihove mnogo značajnije i neuporedivo opasnije ideološke očeve i đedove, a  njih današnje će biti dovoljno da prezru do zaborava. Veći napor nijesu ni zaslužili", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.