Vilotijevići svjedočili protiv Radulovića, iskaze dali i službenici ANBa
Ranko Radulović glavni osumnjičeni

Tužilaštvo kao ključni dokaz ima priznanje zaštićenog svjedoka

Vilotijevići svjedočili protiv Radulovića, iskaze dali i službenici ANBa

Braća Marko i Vladimir Vilotijević iz Nikšića saslušana su u Specijalnom tužilaštvu u istrazi protiv tri grupe koje su, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, predvodili Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović, saznaje Pobjeda.

Vilotijevići su svjedočili protiv Radulovića jer se proširenom naredbom Nikšićanin koji se nalazi u pritvoru tereti da je planirao njihovu likvidaciju.

Marko i Vladimir su sinovi Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva Slavka Radulovića, Rankovog rođenog brata.

Osim Vilotijevića, u ovoj istrazi saslušani su i njihovi sugrađani Darko Janjić i Radovan Mujović koji su, prema evidenciji policije, bliski kavačkoj grupi.

Iskaze su, takođe, dali i neraspoređeni službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Golubović, Zoran Lazović i policijski funkcioner Duško Koprivica, zato što su se i njihova imena našla na spisku za odstrijel zbog dugogodišnje borbe da stanu na put kriminalnim radnjama.

Tužilaštvo kao ključni dokaz ima priznanje zaštićenog svjedoka kodnog imena Jadranko Jonski, koji je u nekoliko svjedočenja u Višem sudu videolinkom predočio saznanja o djelovanju petnaestočlane grupe čiji je član bio.

On je u iscrpnom iskazu naveo imena svih meta i detaljno opisao koliko je novca bilo predviđeno za likvidacije.

Jonski je kazao da je za likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića bilo predviđeno pola miliona eura i da su za praćenje angažovali njega i još dvije osobe koje su na spisku osumnjičenih u ovoj istrazi. Zaštićeni svjedok otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dvije osobe, čija imena je naveo, bile logistika.

On je detaljno ispričao kako je pokušao da ubije Lambulića, kojeg policija označava kao bezbjednosno interesantnu osobu.

Osim iskaza zaštićenog svjedoka, Tužilaštvo ima i snimljene razgovore pojedinih osumnjičenih koji razotkrivaju njihove namjere i potvrđuju verziju koju je ispričao ključni svjedok.

Osim Radulovića, Brajovića i Vukotića, aktom Tužilaštva su obuhvaćeni i Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54) i Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra, Nikšićanin Stefan Perović i Kotoranin Nikola Mršić, koji je u bjekstvu. Tužilaštvo je proširilo naredbu o sprovođenju istrage na Nikšićanina Zeljka Matijaševića i Milovana Peruničića. Kod Peruničića su pronađeni djelovi za izradu eksplozivnih materija, pištolj i municija u ilegalnom posjedu. Istražitelji su na detonatorskoj kapisli, kako nam je nezvanično saopšteno, pronašli DNK jednog od osumnjičenih, koji je u junu uhapšen u Nikšiću kao član grupe koju je predvodio Radulović.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radulović je označen da je bio na čelu kriminalne grupe koja je formirana radi vršenja teških krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili više.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.