Nuhodžić: Proaktivno djelovati u cilju jačanja granične bezbjednosti
Nuhodžić i Travner, foto: MUP

Travner pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore

Nuhodžić: Proaktivno djelovati u cilju jačanja granične bezbjednosti

Uspješno sprovođenje zajedničkih aktivnosti MUP-a i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) dobar je osnov za nastavak saradnje, u pravcu daljeg jačanja regionalne i međunarodne saradnje u oblasti granične bezbjednosti, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra Mevludina Nuhodžića sa direktorom DCAF kancelarije u Ljubljani i rukovodiocem Programa granične bezbjednosti Antonom Travnerom.

"Zahvaljujem se na kontinuiranoj pomoći koju DCAF pruža našoj zemlji, naročito u oblasti prekogranične policijske saradnje, razmjene iskustava i sprovođenja obuka i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim akcijama u okviru DCAF Programa granične bezbjednosti" kazao je Nuhodžić.

Kako je saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja povodom nedavno realizovane zajedničke policijske operacije „Tuzi 2018“, koja je sprovedena uz podršku predstavnika evropskih agencija Europol-a, Frontex-a i IOM-a, a koja je potvrda da Crna Gora proaktivno djeluje u sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Sagovornici su se saglasili da je operacija bila izuzetno uspješna, kako na planu otkrivanja migratornih ruta i razmjene informacija policija, tako i na planu sprovođenja postupka readmisije sa Republikom Albanijom, stoji u saopštenju.

Iskazavši punu podršku Crnoj Gori na planu unapređenja bezbjednosti na granici, direktor DCAF kancelarije u Ljubljani Anton Travner je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore i izrazio očekivanje da će se nastaviti dobra dinamika, s posebnim fokusom na dalje unapređenje tehničkih kapaciteta na granici, jačanje ljudskih resursa i jačanje međusobne saradnje policijskih službenika u oblasti suzbijanja prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

Tema sastanka bile su i aktivnosti planirane za naredni period u okviru DCAF Programa za graničnu bezbjednost, a potvrđena je spremnost Crne Gore za nastavak učešća u operacijama i projektima, u cilju postizanja savremenih standarda u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.