Tači radije sa đavolom nego sa Vučićem: Moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen
Hašim Tači

Tači radije sa đavolom nego sa Vučićem: Moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen

Predsjednik Kosova Hašim Tači je dan pred sjutrašnji nastavak dijaloga sa Srbijom izjavio da bi "radije vodio dijalog s đavolom" nego s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapres, predsjednik je ocijenio teškim sastanke koje ima sa predsjednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa, prenosi Beta.

"Očekujem da budu teški razgovori jer je moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen. Mogu da kažem da bi mnogo radije sjeo za sto s jednim đavolom da razgovaram nego li s Aleksandrom Vučićem, jer on svim svojim potencijalom, svim arsenalom Srbije radi na rasturanju Kosova kao države. Naravno ja ću to izdržati, ali to nije dovoljno u suočavanju sa Srbijom", kazao je Tači.

On je istakao da je značajno da cio politički spektar Kosova bude uključen u taj proces, da se što prije izradi platforma Skupštine Kosova, da se formira zajednička ekipa i da svi budu zajedno za stolom i da se dobije taj proces.Tači smatra da proces treba okončati opštim sporazumom.

To "podrazumijeva međusobno priznanje, da je to pravno obavezujući sporazum na međunarodnoj ravni. Nadam se da će se ovaj proces okončati sporazumom koji definitivno podrazumijeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u UN, otvoriti mogućnost priznanja Kosova od strane pet država članica EU i otvaranje sigurne perspektive i za Kosovo i za Srbiju", rekao je predsjednik Kosova.

Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da "pokažu veću državničku svijest" za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu na što široj političkoj osnovi.

Istakao je da EU i SAD daju podršku tom procesu.Tači je rekao da tokom sjutrašnjeg sastanka u Briselu ne može doći do sporazuma i da će u njegovoj finalizaciji učestvovati cio kosovski politički spektar.

"Očekujem dinamizaciju finalnog procesa, ali naravno finalizaciju će zaokružiti cio politički spektar i sve institucije Kosova", kazao je on.

Tači je procijenio da će sastanak u Parizu biti dodatna mogućnost da se izrazi neophodnost za postizanje mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

On nije želio da komentariše odluku Vlade Kosova o uvođenju takse od 10 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već je rekao da ta institucija donosi odluke i snosi odgovornost za njih.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.