Stranci u ABA ligi: Dominiraju košarkaši iz SAD sa čak 24 igrača, slijede Francuzi, Australijanci i Njemci
Bobi Braun

Najkvalitetnije sportsko regionalno takmičenje

Stranci u ABA ligi: Dominiraju košarkaši iz SAD sa čak 24 igrača, slijede Francuzi, Australijanci i Njemci

ABA liga kao najkvalitetnije sportsko regionalno takmičenje uvijek je privlačilo veliki broj stranih košarkaša. Tako je i ove sezone, jer čak 44 košarkaša nastupa u ekipama sa ovih prostora, a kao i prethodnih godina najzastupljeniji su košarkaši iz SAD.

Njih 24 igra u ABA ligi, a najnovije pojačanje stiglo je u Mornar iz Bara, koje je pojačao Bobi Braun, bivši NBA as i najbolji strijelac Evrolige u sezoni 2012/13. 

Američki košarkaš, koji je NBA ligi nastupao za Sakramento, Minesotu, Nju Orleans, Los Anđeles Kliperse i Hjuston. Braun je prošle sezone igrao u Olimpijakosu, a u Evropi, između ostalih, igrao je za Albu, Aris, njemački Oldenburg, Montepaski i Bešiktaš.

Za Amerikancima slijede Francuzi sa po četvoricom košarkaša, od kojih je poslednji takođe stigao u najveću crnogorsku luku, u redove Mornara – Landing Sane.

Australijanci i Njemci imaju trojicu predstavnika, Brazil je zastupljen sa dvojicom, dok po jedan igrač dolazi iz Španije, Gruzije, Senegala, Švedske, Kanade, Ukrajine, Nigerije i Grčke.

Cedevita je u ABA ligi ekipa sa najviše stranaca, čak osam, za njima je Crvena zvezda šest, Mornar ima pet, a Partizan, Olimpija, Mega i Budućnost angažovali su po četvoricu košarkaša (Kraft upravo otišao, pa ih je sada troje). Zatim slijede Cibona i Zadar koji trenutno u svojim redovima imaju po trojicu stranca, dok su Igokea i FMP doveli dvojicu košarkaša van regiona.

Najzvučnije ime koje trenutno igra u ABA ligi je krilo crveno-bijelih Stratos Perperoglu, iza kojeg stoji bogata karijera. Osvajač tri Evrolige sa Olimpijakosom, bronzu sa grčkom reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 2009. godine, šest puta izabaran za ol star igrača u grčkom prvenstvu. Nastupao je za velikane poput Olimpijakosa, Barselone, Efes Pilsen, Hapoel. Kako sam kaže, veliki je poštovalac igrača i trenera sa ovih prostora i da su oni najviše uticali na njegovu karijeru. Oženjen je bivšom NBA košarkasicom Erin Bušer Peperoglu.

spzvezdaStratos Perperoglu

Tik uz njega i Džejkob Pulen, povratnik u Cedevitu, koji iza sebe ima veliku košarkašku karijeru. Najbolji pokazatelj je da je u sezoni 2017-18 bio član NBA tima Filadelfija 76-ers. Pored toga igrao je još za Himki, Barselonu, Bjelu, Hapoel, Bolonju, Sevilju. Uzeo je 2012. gruzijsko državljanstvo i sa tom selekcijom učestvovao je na evropskom prvenstvu 2013, a tu reprezentaciju sa klupe je predvodio srpski trener Igor Kokoškov.

Na vrhu među zvijezdama iz inostranstva je i košarkaš Budućnosti Edvin Džekson, koji je prošle sezone nastupao za čuvenu Barselonu. Najveći uspjeh do sada je imao sa francuskom reprezentacijom kada je 2014. godine na evropskom prvenstvu stigao do bronze. Za selekciju “trikolora” debitovao je 2010, kada je sa 20 godina bio najmlađi član ove reprezentacije. Pored Barselone, igrao je još za Unikahu, Estudijantes, i kineski Guandoudž.

Džo Regland, košarkaš u dosadašnjem dijelu sezone pokazao se kao odlično pojačanje, i definitivno je prvi igrač crveno-bijelih iz Beograda. Do sada je nastupao za Milano, Avelino, Kantu, igrao je Evroligu, a najveći uspjeh je ostvario prošle sezone kada je sa Lokomotivom iz Kubana stigao do finala Evrokupa i bio jedan od najboljih igrača ruskog tima.

Kuriozitet predstavlja Krka koja nije dovela nijednog stranca, i oslanja se isključivo na košarkaše iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Ovoliki broj igrača iz cijelog svijeta je najbolji pokazatelj da je ABA liga izuzetno cijenjena širom meridijana, odnosno nije slučajno da je većini igrača koja su nastupala u regionalnom takmičenju  svoje karijere nastavili u najjačim ligama. Istovremeno, umnogome su podigli kvalitet ABA lige, a najbolji pokazatelj su rezultati na evro-sceni.

Košarkaši Partizana su 2010. godine uspjeli su da se plasiraju na fajnal-for Evrolige, dok je prethodnih sezona Crvene zvezda bila jedna od najprijatnijih iznenađenja, a redom su padali Real, CSKA, Fenerbahče, Barselona i mnogi drugi košarkaški velikani. To dovoljno govori daje ABA liga takmičenje koje je veoma primamljivo za strane igrače.

IZ ABA U NBA

Dosta stranaca je ostavilo dubok trag u kvalitetnom regionalnom takmičenju kakvo je ABA liga, a među najpoznatijima su Jan Veseli, koji već godina nastupa u Fenerbahčeu, prije toga igrao je u NBA ligi, zatim David Bertans koji sa uspjehom nastupa za San Antonio, kao i Žofri Lovernj, koji takođe igrao za nekoliko timova u Americi, a ove sezone je pojačao redove Fenerbahčea. U tu grupu spadaju i Sofoklis Skorcijanitis, koji je došao kao velika zvijezda u redove crveno-bijelih iz Beograda, kao i Leo Vesterman koji već godinama uspješno nastupa u Evroligi. Tu je i Bo Mekejleb, koji je najzaslužniji što je selekcije Makedonije uspjela da se plasira u polufinale EP.   

Stranci u ABA ligi

Budućnost

Edvin Džekson plej, Francuska

Klark Erli krilni centar, SAD

Koti Tejlor Klark, krilo, SAD

Cedevita

Džejkob Pulen, plej, SAD

Džastin Kobs, bek, SAD

Vitor Benite, bek, Brazil

Džoš Maget, bek, SAD

Augusto Cezar Lima, centar, Brazil

Eldžin Kuk, krilo, SAD

Džejms Bel, krilo, SAD

Pablo Agiljar, krilni-centar, Španija

Cibona

Dominik Gilbert, krilo, Australija

Brendli Rilej Ros, bek, SAD

Džondr Leon Džeferson, centar, SAD

 

Crvena zvezda

Džo Regland, bek, SAD

Stratos Perperoglu, krilo, Grčka

Mohamed Faje, krilni-centar, Senegal

Bili Baron, bek, SAD

Majk Cirbes, centar, Nemačka

Majkl Odžo, centar, Nigerija

FMP

Dup Rot, centar, Australija

Emanuel Diresa, bek-krilo, Kanada

Igokea

Bernard Vilijams, krilni-centar, SAD

Džimi Gavin, bek, SAD

Krka

bez stranaca

Mega

Kostja Mušudi, bek, Njemačka

Goga Bitadze, centar, Gruzija

Adam Mokoka, bek, Francuska

Filip Stanić, centar, Njemačka

Mornar

Kaden Karington, bek, SAD

Bronson Koing, bek, SAD

Anatabija Voler, bek, SAD

Bobi Braun, bek, SAD

Landing Sane, centar, Francuska

Partizan

Entoni Braun, bek, SAD

Markus Pejdž, plej, SAD

Bandža Si, krilo, Francuska

Džok Lendejl, centar, Australija

Olimpija

Skot Majkl Rejonlds, plej, SAD

Marvin Džons, krilni-centar, SAD

Dželek Felton, bek, SAD

Isuf Vladen Sanon, bek-šuter, Ukrajina

Zadar

Vilijam Magaritu, centar, Švedska

Malkom Grant, plej, SAD

Mario Litl, bek, šuter, SAD

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.