Predstavnici NATO SHAPE-a u posjeti Ministarstvu odbrane

Predstavnici NATO SHAPE-a u posjeti Ministarstvu odbrane

Predstavnici NATO SHAPE-a, na čelu sa gospodinom Valentinom Margineanom, od juče borave u Podgorici, u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Delegaciju MO i VCG predvodila je generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane, Alma Ljuljanaj.

Tokom radnog sastanka biće usaglašen nacrt Tehničkog sporazuma između SHAPE-a i Crne Gore po pitanju pružanja Podrške zemlje domaćina (HNS) Crne Gore savezničkim Snagama visoke spremnosti (VJTF). Tehnički sporazum definisaće uloge i zadatke prilikom boravka savezničkih Snaga visoke spremnosti na teritoriji Crne Gore ili prilikom prelaska preko njene teritorije - navode iz Ministarstva odbrane.

 Ljuljanaj je istakla da MO i VCG u domenu planiranja razvoja sposobnosti za budući period izuzetnu pažnju poklanjaju HNS-u.

-Ta oblast posebno je dobila na značaju otkad je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a. Takođe, gosti su informisani da je Crna Gora sa NATO-om potpisala sporazum o HNS-u, kao i SOFA (Status of Forces) sporazum, čije su odredbe već bile korišćene. 
Imajući u vidu značaj i sveobuhvatnost ovog Sporazuma, sastanku su, osim predstavnika većeg broja organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, prisustvovali i predstavnici drugih resornih ministarstava – vanjskih poslova, unutrašnjih poslova, finansija, zdravlja, Uprave carina i Poreske uprave - navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.