Saša Jovanović najbolji mentor Crne Gore na dodjeli priznanja „MENTOR AWARD 2018“
Mentori

Saša Jovanović najbolji mentor Crne Gore na dodjeli priznanja „MENTOR AWARD 2018“

Saša Jovanović iz Biznis start up centra Bar dobitnik je priznanja „MENTOR AWARD 2018“ koje se dodjeljuje u okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana, Faza 2", sapšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 Svečana ceremonija dodjele priznanja najboljem mentoru održana je 6. novembra 2018. godine u hotelu Hilton, u organizaciji Ministarstva ekonomije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

026

Priznanje najboljem mentoru uručio je Hideja Kobajaši, direktor JICA Balkan kancelarije.

U ime Ministarstva ekonomije događaj je otvorio Miloš Čelanović, generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj koji je u svom uvodnom izlaganju istakao značaj sprovođenja mentoring programa za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori.

 „Mentoring usluga treba da bude dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima na cijeloj teritoriji Crne Gore, a pružaoci mentoring usluga svojim znanjem, savjetima i poslovnim prijedlozima treba da olakšaju sam mentoring proces u onim segmentima u kojima dijagnostifikovanje trenutne situacije u samom preduzeću pokaže njegove trenutne slabosti“-istakao je Čelanović.

U uvodnom obraćanju pored gospodina Čelanovića, učesnicima se obratio i direktor JICA Balkan kancelarije, koji je istakao značaj održavanja ovakvog jednog događaja u Crnoj Gori.

“Izbor mentora godine je važan događaj u jednoj uspostavljenoj mentorskoj šemi.  To je prilika za mentore da podjele svoja mentorska iskustva između sebe, i izazove sa kojima su se susretali tokom sprovođenja mentorske usluge preduzećima. Ovaj događaj treba da doprinese podizanju motivacije svih mentora, razmjeni iskustava dobre prakse, mentorskog znanja, i alata i tehnika koje svaki mentor koristi u cilju pružanja kvalitetne mentorske usluge“-istakao je Kobajaši.

Takaši Kimura, JICA konsultant i tim lider projekta istakao je da izgradnja stabilnog i održivog mentorskog sistema treba da doprinese uspostavljanju kontinuirane i kvalitetne podrške krajnjim korisnicima.

"Uvjeren sam da će broj mentorskih usluga iz godine u godinu da raste i da će ista biit dostupna svim zainteresovanih preduzećima na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore. Za uspostavljanje takvog sistema, neophodno je da mentori posjeduju specijalizovane vještine i i znanja, koja će nadograditi primjenom standardizovanog sistema mentorstva“-istakao je Kimura.

20181107091859resized

Ana Žegarac, direktorica sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije naglasila je važnost kontinuirane institucionalne podrške obezbjeđene od strane Ministarstva ekonomije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju -JICA, konsultanata, i samih mentora u cilju nadogradnje njihovih kapaciteta kako bi pružili kvalitetnu mentorsku uslugu korisnicima.

„Znanja i vještine mentora su veoma bitne. Ipak, veliki je izazov za mentora ući u preduzeće i na terenu pokazati kako se može uspostaviti standardizovani sistem i pružiti kvalitetna podrška. Preduzeća treba da se što više uključe u promovisanje programa i govore o kvalitetu pružene usluge, jer tako će se na najbolji način predstaviti vrijednosti ovog projekta“-objasnila je Žegarac.

Mentori,  predstavnici biznis centara/jedinica lokalne samouprave imali su  priliku da podjele svoja iskustva sa terena i izazove sa kojima su se susretali tokom pružanja mentoring usluge preduzećima. Najboljeg mentora birali su sami mentori među sobom, kao i žiri sastavljen od predstavnika JICA konsultanskog tima na osnovu definisanih kriterijama koji se odnose na postupak sprovođenja standardizovanog mentoring procesa, alata i tehnika korišćenih tokom postupka,  kao i postignuća koje je preduzeće imalo nakon pružene mentoring usluge, navode iz Ministarstva.

Svoje iskustvo sa terena sa učesnicima je podjelila i Ljiljana Marković, iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, koja je dobitnica prestižnog priznanja MENTOR AWARD 2017.

Tokom događaja uručeni su sertifikati i mentorima koji su prošli obuku za mentore u 2018. godine, kao i  OJT trenerima (treneri na radnom mjestu). Sertifikate su uručili JICA konsultanti iz Japana: Takaši Kimura,  Masaši Takano i Ćine Koga zajednos sa predstavnicima Ministarstva ekonomije.

Tokom prve faze projekta, oko 30 korisnika u Crnoj Gori  izrazilo je zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocjenilo da im je ta usluga pomogla da jasnije sagledaju svoje poslovanje, uvide trenutene barijere koje im stoje na putu daljeg rasta i napredovanja, i definišu potencijalne mogućnosti kao buduće pravce razvoja njihovog biznisa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.